Video 19 persoane au decedat în urma inundaţiilor, din care 14 în ultimele 24 de ore - VIDEO

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a anunţat, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii, că 19 persoane din judeţele Suceava, Botoşani, Cluj, Alba, Bacău, Iaşi şi Vrancea au decedat în urma inundaţiilor, din care 14 în ultimele 24 de ore.

80 afișări

Blaga a precizat că, în urma inundaţiilor, în ultimele şapte zile au decedat 19 persoane, din care şapte din judeţul Suceava, şase din Botoşani, două din Cluj şi câte una din judeţele Alba, Bacău, Iaşi şi Vrancea, alte două persoane fiind date dispărute.

Ministrul le-a atras atenţia prefecţilor că unele decese au fost înregistrate în localităţi în care inundaţiile nu mai puneau probleme şi le-a cerut acestora explicaţii.

Vasile Blaga a cerut autorităţilor locale fermitate în evacuarea persoanelor din zonele inundabile.

''Vă cer salvarea vieţilor omeneşti, în primul rând, chiar împotriva voinţei lor. Mai târziu, probabil, ne vor mulţumi. Rog fermitatea în luarea măsurilor de evacuare şi cer poliţiei să aibă grijă de misiunea sa'' a spus Blaga.

El a precizat că situaţia este în evoluţie şi că prognozele meteo nu sunt foarte optimiste, cerând prefecţilor şi subprefecţilor din judeţele afectate de inundaţii să aibă ca prioritate salvarea vieţilor omeneşti.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai spus că în ultimele 24 de ore au fost afectate de inundaţii 136 de localităţi din 18 judeţe, 1.768 de persoane fiind evacuate.

În ultimele şapte zile, inundaţiile au afectat 382 de localităţi din 37 de judeţe, în total fiind evacuate 2.441 de persoane.

Ministrul a adăugat că au fost trimise în judeţele afectate alimente şi apă şi a cerut autorităţilor ca acestea să ajungă ''exact la oamenii care au nevoie de ele''.

Blaga a precizat că în judeţul Suceava au fost trimise 500 de pături, 10.000 de litri de apă minerală, 750 de kilograme de conserve de carne, 500 de kilograme de pateu de ficat, la Botoşani au fost trimise 20 de tone de motorină, 20.000 de litri de apă minerală, 4.800 de kilograme de conserve de carne şi 1.800 de kilograme de pateu de ficat, la Neamţ - 25 de tone de motorină, iar la Tulcea şi Bacău, 20 şi, respectiv, 50 de tone de motorină.

"Rog ca ajutoarele, care sunt deja pe drum, să ajungă la oamenii care au nevoie, nu în altă parte", le-a cerut Blaga prefecţilor în videoconferinţa de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Totodată, Blaga a cerut prefecţilor o situaţie exactă a persoanelor decedate în urma inundaţiilor şi a spus că familiile acestora vor primi din fondul de rezervă al Guvernului suma de 5.000 lei.

Blaga a atenţionat că în cursul zilelor de miercuri şi joi vor fi emise alte avertizări hidrologice şi meterologice şi vor fi instituite coduri roşu şi portocaliu pe unele râuri, cerând edililor din zonele afectate să transmită în timp util necesarul de materiale, respectiv motorină, saci cu nisip, veste de salvare şi bărci.

În ultimele şapte zile au fost afectate de inundaţii 382 de localităţi din 37 de judeţe, 29 de drumuri naţionale, 84 judeţe şi 107 comunale.

De asemenea, în ultimele şapte zile au fost distruse 56 de locuinţe şi inundate 2.207 case, 2.188 de gospodării şi anexe, 793 de subsoluri, 268 de curţi şi grădini şi 91 de obiective socio-economice.

Inundaţiile din ultimele şapte zile au afectat şi 8.819 hectare de păşuni şi fâneţe, 3.853 de hectare de păduri, 12.576 hectare de teren arabil, 118 poduri, 785 de podeţe şi 84 de punţi pietonale, iar 2.449 de fântâni au fost colmatate.

Până marţi, la ora 15.30 mai erau inundate 1.197 de locuinţe, 23 de obiective socio-economice, 1.728 de gospodării şi anexe, 700 de fântâni, 61 de curţi şi grădini, 34 de subsoluri, 5.105 hectare de păşuni şi fâneţe, 570 de hectare de păduri, 6.438 de hectare de teren arabil, 72 de poduri, 481 de podeţe şi 15 punţi pietonale.

De asemenea, până marţi, la ora 15.30, mai erau inundate nouă drumuri naţionale, 35 judeţene şi 44 comunale.

Pentru înlăturarea şi diminuarea efectelor inundaţiilor au acţionat, marţi, peste 1.300 de lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), 118 jandarmi, 31 de poliţişti şi trei piloţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie. În localităţile afectate de inundaţii au mai intervenit 84 de militari şi 610 angajaţi ai altor structuri abilitate.

Seviciile de intervenţie au acţionat cu peste 300 de mijloace ale IGSU, Jandarmeriei, Poliţiei şi Aviaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici