33 de persoane, trimise în judecată pentru o evaziune fiscală de 80 de milioane de lei

Procurorii DIICOT au trimis în judecată 33 de persoane pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Acestea sunt acuzate că au pus la punct o reţea de achiziţie de legume şi fructe din spaţiul intercomunitar, fără să plătească TVA. Prejudiciul cauzat bugetului se ridică la 80 de milioane de lei.

1087 afișări
Imaginea articolului 33 de persoane, trimise în judecată pentru o evaziune fiscală de 80 de milioane de lei

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cele 33 de persoane sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii susţin că în perioada 2009-2012 reprezentanţii legali ai două firme de distribuţie legume-fructe au achiziţionat marfă din spaţiul intracomunitar, folosindu-se de circuite de tranzacţionare fictive.

„Astfel, angajaţii societăţilor A. negociau preţul, comandau marfa şi asigurau transportul din Uniunea Europeană până la depozitele A. folosind pentru aceste operaţiuni societăţile comerciale puse la dispoziţie
de 6 complici, cu scopul de a eluda plata TVA datorată bugetului de stat, prin înregistrarea în contabilitatea societăţilor A., în mod nereal, a unor achiziţii interne”, se arată în comunicat.

Confrom acestuia, dacă firmele ar fi înregistrat în contabilitate achiziţiile intracomunitare ar fi trebuit să plătească TVA încasat în urma vânzării mărfurilor în România, însă prin interpunerea circuitelor de tranzacţionare fictivă au creat artificial TVA deductibil, care a condus la diminuarea TVA de plată către bugetul de stat.

Suspecţii ar fi pus la punct, în acest fel, o reţea de firme utilizate în circuite financiare fictive, folosite în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

Această reţea era pusă, contra unor comisioane, la dispoziţia clienţilor care doreau să facă achiziţii intracomunitare sau importuri.

„Majoritatea persoanelor care figurau ca asociaţi sau administratori ai societăţilor comerciale interpuse nu au putut fi găsite, întrucât fie s-au aflat în România doar pe perioada necesară înfiinţării societăţilor comerciale, după care au părăsit teritoriul ţării, fie au avut o situaţie financiară modestă şi nu au locuit la adresele de domiciliu/reşedinţă. În situaţiile în care asociaţii/administratorii au fost identificaţi, aceştia au declarat că nu cunosc nimic cu privire la activitatea societăţilor comerciale respective, întrucât nu au făcut decât să semneze anumite documente, la cererea membrilor grupului infracţional”, mai arată procurorii DIICOT.

Practic, societăţile comerciale de tip fantomă au avut drept scop colectarea TVA, pe care societatea beneficiară ar trebui să o plătească statului, iar prejudiciul total cauzat bugetului este în valoare de 79.592.632 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici