450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa. Peste 800 de saşi, la parada portului popular şi la slujbă - FOTO

Peste opt sute de saşi din Germania, Austria, Elveţia şi România au participat, sâmbătă, la manifestările organizate la aniversarea a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, având loc o paradă a portului popular săsesc şi o slujbă arhierească.

859 afișări
Imaginea articolului 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa. Peste 800 de saşi, la parada portului popular şi la slujbă - FOTO

450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa. Peste 800 de saşi, la parada portului popular şi la slujbă (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

Ziua a început cu o paradă a portului popular săsesc, care a pornit din Piaţa Unirii şi a continuat, în acordurile muzicii de fanfară, până la Biserica Evanghelică.

În faţa Primăriei, saşilor care participau la paradă li s-a alăturat şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care a mers în fruntea coloanei alături de vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, Rainer Lehni, şi de preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, ultimii purtând steaguri cu însemnele saşilor.

Până la momentul intrării în biserică a preoţilor, atmosfera în Piaţa Centrală a fost întreţinută de o fanfară săsească, iar lângă Biserica Evanghelică a fost amenajat un stand cu produse promoţionale "Biserica Evanghelică 450 de ani".

La slujba aniversară au participat, printre alţii, primarul Ovidiu Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, ministrul delegat pentru Dialog Social, deputatul Doina Pană, parlamentari ai judeţului şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale.

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johan Dieter Krauss, a afirmat, în faţa participanţilor, că aniversarea a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice Bistriţa reprezintă un moment important în istoria oraşului, care precede marea sfinţire a Bisericii Evanghelice, programată să aibă loc după încheierea tuturor lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric după incendiul din 2008.

"Nu există prea multe informaţii despre momentul sfinţirii. Ştim de pe inscripţia de pe portalul de vest că în ziua de 24 august a fost sfinţită biserica, de ziua Sfântului Bartolomeu. Era o clădire în roşu, nu era dată în folosinţă. Şi noi sărbătorim acum într-un şantier. M-am temut că vom avea schele înăuntru şi vom sărbători sub ele, dar am fi acceptat şi asta fiindcă e o aniversare rotundă, 450 de ani. Pentru parohia noastră, faptul că putem sărbători în interiorul bisericii este un lucru extraordinar. Noi nu am crezut că vom putea aduce biserica într-o stare în care să putem face asta într-un timp atât de scurt în ciuda tuturor încercărilor, a tuturor gurilor rele care se zbat împotriva noastră. Văd că Dumnezeu a vrut să încheiem până în faza actuală. Acum sunt încheiate lucrările de primă necesitate care sunt direct cauzate de incendiu", a declarat preotul Krauss pentru corespondentul MEDIAFAX.

În timpul slujbei de sâmbătă, a putut fi auzită şi orga bisericii, la care a cântat Ilse Maria Reichi, care va susţine un concert la "Noaptea albă a bisericii”.

Tot sâmbătă, a fost vernisată o expoziţie de fotografii vechi în incinta Bisericii Evanghelice, iar seara va avea loc concertul a trei tenori: Ștefan Pop, Florin Ormenişan şi Cristian Mogoşanu.

Duminică, la Biserica Evanghelică va fi o rugăciune ecumenică la care vor participa reprezentanţi ai bisericilor istorice din Transilvania: mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuţ, episcopul evanghelic Reinhart Guib, episcopul reformat maghiar Kato Bela, episcopul lutheran-maghiar de la Cluj Adorjani Dezsö Zoltán, episcopul greco-catolic de Cluj Florentin Crihălmeanu.

Seara, pe pietonal vor cânta Anda Adam, CRBL, Hara, Taxi, iar în Complexul Heidenfeld, situat în cartierul Viişoara, va avea loc un spectacol de muzică populară. Manifestările se vor încheia pe pietonal, la ora 24.00, cu un foc de artificii.

Manifestările dedicate aniversării a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, coincid cu Zilele Bistriţei, care ar fi trebuit să aibă loc luna trecută, dar au fost amânate pentru 22-25 august.

Primarul Ovidiu Creţu anunţa că bugetul total al Zilelor Bistriţei este de 230.000 de lei, mai mare faţă de anul trecut, când a fost de 180.000 de lei.

Turnul şi o parte din nava Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument din secolul al XIV-lea, au ars, în 2008, într-un incendiu de mari proporţii, iar de atunci au fost făcute ample lucrări de restaurare, însă acestea nu au fost finalizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici