91 de cazuri de gripă AH1N1, confirmate în ultimele 24 de ore, numărul total a ajuns la 672

Alte 91 de cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 672, potrivit statisticilor oficiale.

810 afișări
Imaginea articolului 91 de cazuri de gripă AH1N1, confirmate în ultimele 24 de ore, numărul total a ajuns la 672

Noi cazuri de gripă A H1N1 confirmate în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 97 de cazuri noi de infecţie cu gripa nouă AH1N1. Numărul total de cazuri confirmate este de 672, nu s-a înregistrat niciun deces.

Cele 91 de cazuri noi de gripă AH1N1 au fost înregistrate în Bucureşti (20) şi judeţele Dolj (17), Iaşi (12) Arad, Suceava (câte şase), Cluj, Maramureş (câte cinci), Galaţi, Prahova (câte trei), Bacău, Braşov, Constanţa, Vaslui (câte două), Argeş, Ialomiţa, Ilfov, Sibiu, Timiş, Tulcea (câte unu), se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii prezintă forme uşoare de boală şi se află sub tratament de specialitate.

Ministerul Sănătăţii menţionează că două dintre persoanele confirmate în judeţul Suceava au călătorit în Ucraina, la Cernăuţi, în perioada 26 - 30 octombrie, iar debutul simptomatologiei a avut loc în 31 octombrie. Ambele persoane prezintă o formă uşoară de gripă şi primesc tratament de specialitate, fiind izolate la domiciliu deoarece au refuzat internarea.

Totodată, Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte indicaţiile medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea locurilor aglomerate. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, specialiştii recomandă populaţiei să consulte medicul de familie, care poate recomanda prezentarea la un medic specialist, şi să evite automedicaţia. Izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.

"Precizăm că nu este necesară prezentarea la medicul specialist din spital fără a prezenta semne de îmbolnăvire şi fără recomandarea medicului de familie", se mai arată în comunicatul citat.

Simptomele infecţiei cu virusul gripal AH1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, respectiv rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.

Specialiştii spun că numărul mare de cazuri confirmate în această perioadă este cauzat de pătrunderea şi răspândirea virusului AH1N1 pandemic în colectivităţile de copii şi tineri din judeţele Iaşi, Dolj, Prahova şi din municipiul Bucureşti.

O elevă de Liceul "Matei Basarb" din Capitală a fost diagnosticată cu gripă AH1N1

O elevă de la Liceul "Matei Basarab" din Capitală a fost diagnosticată cu gripă AH1N1, clasa în care învaţă aceasta a fost închisă şi va fi dezinfectată, a declarat, miercuri, directorul Administraţiei Spitalelor, Marius Savu.

Potrivit directorului Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, elevii Liceului "Matei Basarab" vor fi supravegheaţi epidemiologic.

Specialiştii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale fac de miercuri dezinfectarea copiilor la intrarea la ore în toate şcolile, iar medicii şcolari fac zilnic triajul epidemiologic.

Profesorii şi învăţătorii au fost rugaţi să se implice în această acţiune şi să sesizeze doctorii în legătură cu orice suspiciune de boală, a subliniat Savu.

Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a achiziţionat pentru început peste şase mii de litri de dezinfectant, 6.100 flacoane dezinfectant cu pompă pulverizator şi 61.000 de măşti care vor fi livrate numai cabinetelor medicale din şcoli, pentru situaţii de urgenţă.

Primul caz de gripă AH1N1 înregistrat într-o unitate de învăţământ din Bucureşti a fost confirmat în 22 octombrie, la Şcoala nr. 146 din cartierul Panduri, la o elevă de nouă ani. Clasa unde a fost înregistrat cazul de gripă AH1N1 a fost închisă.

În 28 octombrie, o învăţătoare de la Şcoală nr. 147 din Bucureşti a fost identificată cu gripă de tip AH1N1, iar clasa unde aceasta preda a fost închisă.

În 2 noiembrie, Şcoala generală nr. 153 din Capitală a fost închisă după ce gripa a fost confirmată în cazul a cinci elevi.

Trei noi cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate la Constanţa

Trei noi cazuri de infecţie cu virusul gripal AH1N1 au fost confirmate în judeţul Constanţa, iar pacienţii, două femei şi un bărbat, se află sub tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiul Constanţa.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, cele trei cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore, iar pacienţii au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

Directorul executiv al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis, a precizat că aceste trei cazuri sunt uşoare, iar pacienţii au primit terapie antivirală, fiind în stare bună.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa au fost amenjate 56 de paturi unde pot fi internaţi bolnavii depistaţi cu virusul AH1N1, iar aceştia vor avea circuite separte pentru a nu intra în contact cu ceilalţi pacienţi.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a mai declarat că până în prezent la Constanţa au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăviri cu virusul AH1N1, din cele 49 de suspiciuni, iar toate aceste cazuri au fost uşoare.

Virusul AH1N1, confirmat la angajata de la Automobile Dacia care s-a întors din Franţa

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, în urma analizelor făcute la Institutul "Matei Balş" din Capitală s-a stabilit că femeia, în vârstă de 31 de ani, cu cetăţenie franceză, este infectată cu virusul AH1N1.

Conform sursei citate, femeia, care nu a mai mers la serviciu de când a început să aibă simptome ale bolii, a fost izolată la domiciliu, sub tratament. De asemenea, sunt izolaţi la domiciliu şi soţul şi fiul acesteia, care sunt supravegheaţi medical.

Cele 91 de cazuri noi de gripă AH1N1 au fost înregistrate în Bucureşti (20) şi judeţele Dolj (17), Iaşi (12) Arad, Suceava (câte şase), Cluj, Maramureş (câte cinci), Galaţi, Prahova (câte trei), Bacău, Braşov, Constanţa, Vaslui (câte două), Argeş, Ialomiţa, Ilfov, Sibiu, Timiş, Tulcea (câte unu), se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii prezintă forme uşoare de boală şi se află sub tratament de specialitate.

Ministerul Sănătăţii menţionează că două dintre persoanele confirmate în judeţul Suceava au călătorit în Ucraina, la Cernăuţi, în perioada 26 - 30 octombrie, iar debutul simptomatologiei a avut loc în 31 octombrie. Ambele persoane prezintă o formă uşoară de gripă şi primesc tratament de specialitate, fiind izolate la domiciliu deoarece au refuzat internarea.

Totodată, autorităţile sanitare încearcă să identifice toate persoanele cu care pacienta a călătorit în avionul cu care s-a întors din Franţa, pentru ca şi acestea să fie monitorizate medical.

Suceava: 19 cazuri de gripă, înregistrate în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Un număr de 19 cazuri de gripă au fost înregistrate în ultimele 24 de ore la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Suceava, 17 pacienţi fiind internaţi şi li s-au recoltat probe virusologice pentru confirmare la Clinica de Boli Infecţioase din Iaşi.

Potrivit unui comunicat al unităţii spitaliceşti, semnat de directorul medical dr. Doina Elena Ganea, în ultimele 24 ore în secţia de boli infecţioase s-au prezentat pentru consultaţii 85 persoane, din care 19 au fost diagnosticate cu gripă şi 17 au fost internate.

Ea a menţionat că de la persoanele internate s-au recoltat probe care au fost trimise pentru confirmare la Clinica de Boli Infecţioase Iaşi.

Directorul medical al SJU Suceava a subliniat că în momentul confirmării cazurilor acestea vor fi tratate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava - Compartimentul Boli Acute Respiratorii.

Ea a adăugat că în acest sens urmează să sosească la unitatea spitalicească suceveană transportul cu tratament antiviral (Tamiflu) trimis de la Iaşi.

"Toate cazurile diagnosticate până în prezent au fost cazuri cu evoluţie uşoară - moderată", a menţionat Ganea.

Ea a mai arătat că în secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava au fost internaţi zece copii cu vârste cuprinse între 2 luni şi 15 ani, la care s-a infirmat diagnosticul de gripă, primind diagnostic de pneumonie interstiţială, laringită acută sau infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

Alte trei persoane, diagnosticate cu gripă la Galaţi

Trei noi cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate, miercuri, la Galaţi, pacienţii fiind un copil în vârstă de doi ani, un elev de liceu în vârstă de 15 ani şi o femeie în vârstă de 34 de ani, angajată a societăţii furnizoare de apă potabilă din Galaţi.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, copilul în vârstă de doi ani este nepotul bărbatului din Tecuci care s-a întors din Anglia şi în cazul căruia noul virus gripal a fost confirmat luni.

Cel de-a doilea caz este cel al unei femei de 34 de ani, angajată a societăţii Apaterm, care a fost cazată la Hotelul Sinaia, unde a existat un focar de gripă AH1N1.

Cel de-al treilea pacient diagnosticat cu noul virus gripal este un adolescent de 15 ani, elev la Liceul "Radu Negru" din Galaţi, a precizat Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Pentru că în cel de-al treilea caz este vorba despre un elev, Inspectoratul Judeţean Şcolar (ISJ) a luat măsuri speciale.

Potrivit şefului ISJ Galaţi, Doru Resmeriţă, elevul nu s-a mai prezentat la şcoală încă de vineri. Conform procedurilor în astfel de situaţii, toţi cei 26 de colegi de clasă ai elevului nu vor mai merge la şcoală timp de şapte zile, urmând să fie monitorizaţi medical, iar sala de clasă în care învăţa elevul a fost dezinfectată.

Inspectorul şcolar general a adăugat că în şcolile din Galaţi au fost interzise adunările între elevi, inclusiv balurile bobocilor.

Până în prezent, în judeţul Galaţi au fost confirmate nouă cazuri de gripă AH1N1.

Alte patru cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate în Maramureş

Alte patru cazuri de gripă AH1N1 au fost confirmate în judeţul Maramureş, trei dintre persoanele infectate fiind membri ai familiei primului bărbat diagnosticat cu acest virus în judeţ, la Vişeu de Jos, iar a patra persoană bolnavă este o femeie din Baia Mare, întoarsă recent din Spania.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, Carmen Sima, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că s-au primit confirmările în seara anterioară de la Institutul Cantacuzino.

Trei dintre persoanele diagnosticate cu gripă AH1N1 sunt contacţi ai bărbatului din Vişeu de Jos care este internat încă de sâmbătă la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.

Astfel, a fost confirmată prezenţa virusului la soţia bărbatului, în vârstă de 28 de ani, şi la cei doi copii ai lor, în vârstă de trei, respectiv şapte ani, toţi fiind internaţi la Cluj-Napoca.

De asemenea, virusul a fost confirmat la o femeie în vârstă de 46 de ani, din Baia Mare, acesta fiind primul caz de gripă de tip nou din municipiu.

Carmen Sima a spus că femeia s-a întors săptămâna trecută din Spania, unde se presupune că a contractat boala.

Sima a declarat că starea femeii este stabilă, aceasta fiind internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare.

Ea a menţionat că, în urma anchetei epidemiologice, s-au stabilit cinci contacţi ai femeii, probele de la aceştia urmând să fie trimise, miercuri, Institutului Cantacuzino. Cele cinci persoane sunt sub supraveghere la domiciliu.

În judeţ s-au instituit măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, recomandându-se limitarea vizitelor la pacienţii din spitale, iar cei care au simptome de gripă nu sunt lăsaţi să intre în spitale.

O elevă a Colegiului Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova a fost diagnosticată cu gripă nouă

Directorul Colegiului Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova, Petrescu Zamfirică, a confirmat, miercuri, că o elevă a unităţii şcolare a fost depistată cu virusul AH1N1.

"Este vorba de o elevă de clasa a VIII-a. Fetiţa a acuzat duminică seară febră, iar luni dimineaţă părinţii au dus-o la medici. La spital i s-au recoltat probele de sânge şi au fost trimise la Bucureşti. Marţi după-amiază au venit rezultatele, care au confirmat prezenţa virusului la eleva noastră", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Colegiului Naţional "Fraţii Buzeşti".

Potrivit acestuia, conducerea colegiului a decis izolarea clasei şi a suspendat orele de curs în sala în care învăţa eleva.

"Eu i-am trimis acasă de ieri (marţi - n. r.) pe colegii fetei şi le-am prezentat situaţia. Nu cred să fie probleme pentru că fetiţa nu a mai venit de luni la şcoală. Noi am închis clasa şi am izolat-o şi aşteptăm ca o echipă de la DSP să sosească la noi s-o dezinfecteze", a mai spus directorul Petrescu Zamfirică.

La Craiova, numărul persoanelor diagnosticate cu virusul AH1N1 a ajuns la trei. Celelalte două persoane bolnave sunt două asistente medicale din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici