A 12-A ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ: Mitingul s-a încheiat fără violenţe, singurul incident fiind blocarea Bulevardului Magheru pentru câteva minute - VIDEO

A douăsprezecea zi de proteste îndreptate împotriva clasei politice în general, a preşedintelui, a premierului şi a partidului de guvernământ în special s-a încheiat fără violenţe, singurul incident fiind blocarea Bulevardului Magheru pentru câteva minute.

1500 afișări
Imaginea articolului A 12-A ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ: Mitingul s-a încheiat fără violenţe, singurul incident fiind blocarea Bulevardului Magheru pentru câteva minute - VIDEO

A 12-A ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ: Mitingul s-a încheiat fără violenţe. Singurul incident fiind blocarea Bulevardului Magheru pentru câteva minute (Imagine: Mar

UPDATE 22:50 - Protestul de marţi s-a încheiat mai devreme decât în zilele precedente şi din cauza vremii. Odată cu lăsarea serii a început să plouă, după care ploaia s-a transformat în ninsoare.

UPDATE 21:30 - Aproximativ 30 de tineri au blocat pentru câteva minute trecerea de pietoni de la Sala Dalles, perturbând pentru scurt timp traficul pe Bulevardul Magheru.

Tinerii au venit din zona fântânii. Ei aveau un banner pe care scria "Mesaj către Curtea Constituţională: Anticipate, nu comasate; Nu fiţi asasinii democraţiei".

Jandarmii i-au împins pe trotuar pe protestatarii care strigau "Libertate" şi "Anticipate, nu comasate". Traficul rutier a fost perturbat pentru scurt timp. În prezent, circulaţia pe bulevard se desfăşoară normal.

UPDATE 21:00 - Un protestatar a fost ridicat din Piaţa Universităţii după ce asupra lui a fost găsit un cuţit, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru. Acesta a spus că este vorba despre un tânăr care se afla în zona Teatrului Naţional.

El a fost ridicat de jandarmi şi dus la secţia 4 de poliţie, a adăugat Militaru.

UPDATE 20:00 -Aproximativ o mie de oameni protestează, marţi seară, în Piaţa Universităţii, aproape jumătate dintre ei, cei mai vizibili şi mai vocali, fiind un grup de suporteri ai echipelor de fotbal.

Ca şi în serile anterioare, protestatarii sunt împărţiţi în două grupuri, unii la fântâna de la Arhitectură şi alţii pe treptele Teatrului Naţional.

În jurul orei 19.00, grupul de aproximativ 300 - 400 de suporteri a ajuns în piaţă, aşezându-se în apropierea intrării în Facultatea de Geologie. Ajunşi în piaţă, suporterii şi-au desfăşurat bannerele şi au pornit câteva portavoci mai puternice decât cele folosite de protestatarii din imediata lor apropiere.

Pe bannerele suporterilor se puteau citi mesaje precum "Suporteri, nu infractori", "Paşnici, apolitici, uniţi" sau "România pentru România".

Pe lângă bannere, suporterii, care s-au urcat rapid pe chioşcurile de ziare din zonă, au adus şi drapele naţionale pe care le-au fluturat pe fondul scandărilor în ritm de peluză la adresa clasei politice în general şi a actualei conduceri în special.

Suporterii au scandat însă şi mesaje prin care condamnau adoptarea legii privind combaterea violenţei în sport, dar şi unele mesaje împotriva Jandarmeriei.

Până la sosirea suporterilor în Piaţa Universităţii, prezenţa jandarmilor a fost una discretă. La apariţia acestora însă câteva grupe de jandarmi echipaţi cu protecţii de corp, căşti, bastoane, scuturi sau tuburi de gaze lacrimongene au apărut în zona fântânii, rămânând totuşi la o distanţă rezonabilă faţă de grupul de ultraşi.

Scandările grupului compact de suporteri acoperă clar vocile celorlalţi aproximativ 200 de manifestanţi din apropiere de fântână, astfel că aceştia scandează doar în pauzele făcute de ceilalţi.

Cele două grupuri distincte de la fântână - tinerii care s-au aflat aproape seară de seară în ultimele zile în Piaţa Universităţii, pe de o parte şi suporterii veniţi pentru a doua oară în mod organizat şi asumat în piaţă, pe de altă parte, nu s-au amestecat, ele fiind clar delimitate.

UPDATE 18:20 - Două persoane care aveau asupra lor pliculeţe cu substanţe stupefiante au fost oprite de jandarmi la filtrul de la Piaţa Universităţii, ele fiind duse la secţia de poliţie, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Potrivit lui Hulea, pliculeţele găsite asupra celor două persoane ar putea conţine marijuana.

UPDATE 17:00 - Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 17.00, în Piaţa Universităţii se află peste 200 de persoane, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.

Manifestanţii au început să se adune încă de la orele prânzului în faţa Teatrului Naţional, scandând în continuare sloganuri împotriva clasei politice.

Concomitent cu protestul spontan din Piaţa Universităţii, ajuns în a douăsprezecea zi, marţi a avut loc în Piaţa Victoriei un miting organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, urmat de un marş de protest până la sediul TVR. Jandarmeria a anunţat că la protest au participat aproximativ 3.000 de persoane, manifestaţia încheindu-se la ora 16.00, fără incidente.

Unii dintre participanţii la mitingul din Piaţa Victoriei au plecat, la finalul protestului, de la sediul TVR spre Piaţa Universităţii. Grupul de protestatari a mers spre Piaţa Universităţii pe prima bandă de pe Bulevardul Magheru.

În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, mii de manifestanţi au ieşit în stradă timp de 12 zile, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a întregului Guvern şi alegeri anticipate. Acţiunile de protest au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici