A fost aprobat proiectul de lege privind ordinul de protecţie. Ordinul, aplicat oricui

A fost aprobat proiectul de lege privind ordinul de protecţie. Ordinul de protecţie va fi aplicat oricui, indiferent de locul agresiunii sau calitatea agresorului.

2708 afișări
Imaginea articolului A fost aprobat proiectul de lege privind ordinul de protecţie. Ordinul, aplicat oricui

A fost aprobat proiectul de lege privind ordinul de protecţie. Ordinul, aplicat oricui

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege pentru protejarea victimelor violenţei împotriva agresorilor: Legea privind ordinul de protecţie.

„Este o iniţiativă de care e nevoie în societatea noastră pentru a combate violenţa şi care asigură cadrul necesar pentru profesionişti – poliţişti, procurori, judecători – pentru a preveni cazuri grave de violenţă, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească. Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de consultări şi dezbateri cu reprezentanţi ai instituţiilor publice de resort şi ai mediului asociativ care au vizat identificarea celor mai eficace instrumente pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecţie şi ai ordinului de protecţie provizoriu, limitat în prezent la victimele violenţei domestice”, transmite Ministerul Justiţiei.

Conform ministrului justiţiei, Alina Gorghiu, victima va fi protejată indiferent cine este agresorul: „Prin această lege, extindem ordinul de protecţie la TOATE victimele care au nevoie de protecţie, în urma TUTUROR formelor de violenţă, indiferent de relaţia care există între victimă şi agresor. Se va interveni nu doar în cazul violenţelor fizice, ci şi acolo unde sunt acte de hărţuire online, apeluri telefonice multiple, de multe ori la ore nepotrivite, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei femei sau supravegherea locuinţei acesteia sau a altor locuri şi multe altele. Voi face tot ce e nevoie pentru a promova acest proiect în fiecare judeţ, în faţa fiecărui cetăţean”.

Elaborarea propunerii legislative a avut în vedere două principii:

– Statul român datorează tuturor cetăţenilor săi acelaşi grad de protecţie în faţa unei ameninţări. Indiferent de natura relaţiei dintre victimă şi agresor.

– Atunci când avem la dispoziţie un mecanism care funcţionează, eficient, care salvează vieţi, nu trebuie să rămână la nivel de „nişă”, restrâns doar la cazurile de violenţă domestică, acesta trebuie extins pentru a combate toate formele de violenţă.

Una dintre măsurile care se vor aplica în cazurile de violenţă va fi inclusiv monitorizarea agresorului cu brăţară electronică. Cu acest mecanism, unul dintre cele mai moderne, vor fi evitate cazurile grave de violenţă.

În urma aprobării de către Guvern, proiectul de act normativ va parcurge procedura parlamentară în vederea adoptării, urmând să intre în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici