A fost aprobată strategia de vaccinare. Dar cine o ştie?

  • Strategia naţională de vaccinare a fost aprobată în Guvern.
  • Ministerul Sănătăţii spune că documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune.
  • Spre deosebire de alte ţări europene în care deja e clară procedura, noi nu ştim mai nimic.
  • Strategia naţională de vaccinare va fi discutată şi în CSAT-ul de pe 3 decembrie.
1525 afișări
Imaginea articolului A fost aprobată strategia de vaccinare. Dar cine o ştie?

Sunt mai bine de trei săptămâni de când auzi despre strategia de vaccinare. Informaţiile însă, le primeşti greu şi nu sunt deloc clare. Planul a fost adoptat în Şedinţa de Guvern seara trecută, dar exact ce curpinde documentul nu ştii.

“Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.,” se arată în comunicatul Ministerul Sănătăţii.

Ştii că primii care vor fi vaccinaţi sunt cei care lucrează în sistemul sanitar, asta ţi-a spus la Aleph News şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. Dar deja se vorbeşte şi despre personal din domenii cheie.

Grupurile prioritare au fost stabilitate pentru vaccinarea împotriva SARSCOV2: principalele categorii care vor fi vaccinate împotriva SARS COV2 sunt următoarele personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în caz  de infecţie cu sars cov2 şi personalul din alte domenii cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii,” a spus Ionel Dancă, şeful Cancelariei Primului Ministru.

Singura informaţie mai clară pe care ai primit-o legată de această campanie e că totul se va face printr-o platformă.

”Va exista o platformă unică în care vor fi introduse toate aceste date sub trei modalităţi: programare electronică, telefonică şi prin medicul de familie. (...) Evident că datele vor fi culese de la nivel bazal, de la nivelul reţelei de medicină de familie, dar pacientul fiecare persoană în sine poate să se programeze telefonic sau să intre în platfoma electronică care va fi gata  în perioada următoare şi va fi activată în momentul în care bineînţeles vom avea un vaccin şi vom ajunge în etapa respectivă adresată acelei categorii populaţionale,” a explicat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, spune că România ar trebui să adopte strategia britanicilor, iar grupele populaţionale cu risc mai mare de îmbolnăvire să fie primele vaccinate.Acesta consideră că medicii şi cadrele didactice nu ar trebui să aibă prioritate pentru vaccinare.

Această boală atinge mare parte din populaţie. Ea va continua şi va continua şi va atinge mare parte. Cei mai mulţi dintre ei nu vor avea nimic. Dacă nu-i vaccinăm pe cei care riscă să facă o formă gravă de boală, degeaba îi vaccinăm pe ceilalţi,” a precizat  Eleodor Cârstoiu, preşedintele sindicatului Promedica.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici