A început bacalaureatul! - VIDEO

Peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen, vor participa la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat care începe, luni, cu probele orale eliminatorii, prima dintre ele fiind la Limba şi literatura română, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

224 afișări
Imaginea articolului A început bacalaureatul! - VIDEO

A început bacalaureatul! (Imagine din arhivă; Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Prima probă orală a examenului de bacalaureat din 2009 - Limba şi literatura română - se va desfăşura, luni şi marţi.

Candidaţii vor intra în săli, în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.

Pentru sesiunea iunie-iulie a acestui examen s-au înscris peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen.

Examinarea la probele orale/practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin 3 candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească 1 punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Video Stirileprotv.ro

Probele orale sunt eliminatorii, iar desfăşurarea lor are caracter public. Accesul presei se face cu avizul preşedintelui comisiei şi în prezenţa unui membru al comisiei. Reprezentanţii mass media pot realiza înregistrări/fotografii/preluări de imagini în timpul desfăşurării probelor orale doar cu acceptul persoanelor care apar în materialele respective. Preşedintele comisiei poate dispune întreruperea examinării şi eliminarea din sală a persoanelor cu atitudine şi comportament necorespunzătoare.

Pentru susţinerea examenului, candidaţii vor extrage un singur bilet, însă aceştia au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scăzută cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute. Un candidat se consideră "promovat" la proba orală/practică dacă a obţinut minimum nota finală 5 (cinci). Candidatul care a obţinut o notă sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat "respins", respectiv "neprezentat" şi nu mai participă la probele următoare. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic - muzică.

Probele orale vor continua în zilele de 23 şi 24 iunie cu Limba şi literatura maternă, respectiv 24 şi 25 iunie - Limba şi literatura modernă.

Proba orală de limba şi literatura maternă va fi susţinută la următoarele discipline: limba maghiară (8.543 candidaţi înscrişi), limba germană (833), limba croată (19), limba sârbă (24), limba slovacă (32), limba ucraineană (42), limba turcă (15) şi limba italiană (17). Lucrările candidaţilor la probele scrise vor fi evaluate în 163 de centre zonale de evaluare.

Prima probă scrisă (Limba şi literatura română) va avea loc vineri, 26 iunie.

Toţi elevii care au promovat ultima clasă de liceu, învăţământ liceal de zi, seral sau cu frecvenţă redusă au dreptul să susţină examenul de bacalaureat.

"Ministerul Educaţiei interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz", arată MECI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici