A început recensământul berzelor albe din România

  • Societatea Ornitologică Română (SOR) reia, de luni, numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!”.
  • Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023.
312 afișări
Imaginea articolului A început recensământul berzelor albe din România

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Proiectul a ajuns la a şaptea ediţie şi este implementat de Societatea Ornitologică Româna (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.

Orice iubitor al berzelor poate fi un ornitolog amator şi să ajute la recenzarea populaţiei de berze albe din România.

„Bucură-te de aventura numărării berzelor cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!” Descarcă gratuit aplicaţia pe smartphone-ul tău, fie că ai iOS sau Android (cu excepţia dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei), şi pregăteşte-te pentru o aventură în lumea berzelor albe. Dacă ai deja aplicaţia instalată, atunci este nevoie să îi faci o actualizare din Play Store sau iOS Store şi apoi o sincronizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca aplicaţia să transmită informaţiile colectate de tine către baza noastră de date”, spun reprezentanţii SOR.

„Cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!, toţi cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicaţia ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze şi să înregistrăm numărul puilor şi ne furnizează informaţii valoroase pentru conservarea populaţiei de berze albe din România. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creştem responsabilitatea şi conştientizarea cu privire la acţiunile noastre şi la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susţinerea cât mai multor iubitori de păsări, natură şi călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator şi să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicaţia Uite barza! şi să se familiarizeze cu funcţionalităţile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.

Recenzarea berzelor se poate face foarte simplu. Orice utilizator al unui smartphone, când este aproape de un cuib de barză poate porni GPS-ul telefonului şi aplicaţia „Uite barza!”. Trebuie să înregistreze locaţia şi să completeze informaţiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcţie pe care se află cuibul, numărul puilor şi orice pericol care i-ar putea ameninţa. Dar asta nu e tot! Aplicaţia îi va cere utilizatorului să facă şi o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locaţia. Dacă acesta nu are conexiune la internet în acel moment, datele salvate în aplicaţie pot fi trimise ulterior şi vor ajunge la specialiştii biologi. Astfel, contribuţia celui care a transmis datele poate face diferenţa în conservarea şi protejarea populaţiei de berze albe din România.

Aplicaţia nu se opreşte doar la numărarea berzelor. Oricine întâlneşte incidente care implică aceste păsări, cum ar fi electrocutări sau coliziuni, cu „Uite barza!” poate semnala aceste situaţii. Fiecare informaţie introdusă în aplicaţie este importantă pentru protejarea speciei.

Anul acesta se caută din nou „cuiburi cu poveste”.

„Îi invităm pe oameni să devină căutători de poveşti. Ştim că fiecare cuib de barză albă are povestea lui. An de an, oamenii aşteaptă nerăbdători sosirea acestor păsări care străbat un drum lung şi plin de provocări pentru a ajunge din Africa, acolo unde migrează, înapoi în România. Povestitorii cei mai iscusiţi vor fi premiaţi”, spun reprezentanţii SOR.

Toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toţii în protejarea berzelor albe din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici