A murit tenorul Corneliu Murgu. A condus Opera Naţională Română din Timişoara

Tenorul Corneliu Murgu, aflat la cârma Operei Naţionale Române din Timişoara timp de 19 ani, a murit.

1279 afișări
Imaginea articolului A murit tenorul Corneliu Murgu. A condus Opera Naţională Română din Timişoara

A murit tenorul Corneliu Murgu. A condus Opera Naţională Română din Timişoara

Corneliu Murgu, marele tenor şi fostul director al Operei din Timişoara, a murit pe 27 aprilie. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara şi nu a fost depistat cu Covid-19, scrie tion.ro. 

„Tristă aniversare a Operei Naţionale Române din Timişoara la împlinirea a 74 de ani de la primul spectacol al acestei instituţii. Marele tenor de talie internaţională Corneliu Murgu şi cel care a condus timp de 19 ani destinele Operei timişorene a trecut astăzi în eternitate”, anunţă Opera Naţională Română din Timişoara.

Potrivit Operei Naţionale Bucureşti, tenorul Corneliu Murgu a urmat Conservatorul din Florenţa, iar mai apoi a obţinut importante premii de interpretare şi contracte cu cele mai renumite teatre de operă italiene.

După debutul său excepţional la Opera Metropolitan din New York, a fost invitat cu regularitate pe scenele celebre din Statele Unite.

De la debutul vienez, cariera sa internaţională a fost una de referinţă. A cântat pe scenele operelor din Berlin, München, Frankfurt, Köln, Stuttgart, Zürich, Avignon, Paris, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Lisabona, Las Palmas, Bilbao, Barcelona, Melbourne, Rio de Janeiro, Johannesbourg, Tokyo, Odessa. A evoluat de nenumărate ori în Italia, la Veneţia, Roma, Napoli, Trieste. La Scala din Milano a debutat în „Aida” de G. Verdi sub conducerea lui G. Patané. În 1994 a interpretat rolul „Otello” de G. Verdi la Arenele din Verona.

Pe continentul american a debutat în 1982 la Metropolitan Opera din New York, în spectacolul „Bal Mascat” de G. Verdi, urmat de reveniri triumfale pe scenele lirice din New York, Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Cu rolul Otello debutează la Opera din Montpellier, participă la inaugurarea Operei Bastille din Paris şi colindă marile teatre din Franţa.

A condus cursuri de măiestrie artistică la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova. A participat la numeroase concerte organizate de UNESCO şi UNICEF. A fost membru fondator al Societăţii Filarmonice din Timişoara.

A primit Ordinul Serviciului Credincios în rang de Cavaler, acordat de Preşedintele României.

A fost Director General al Operei Naţionale Române Timişoara din anul 2000 până în anul 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tenor,
deces,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici