A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ. Mii de persoane au ieşit în stradă să ceară alegeri anticipate şi demisia Guvernului

Mii de persoane s-au adunat joi, în cea de-a şaptea zi de proteste, cerând organizarea de alegeri anticipate. Manifestanţi strigă sloganuri antiprezidentiale şi antiguvernamentale. Protestele au început să se încheie în mai multe judeţe din ţară.

1424 afișări
Imaginea articolului A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ. Mii de persoane au ieşit în stradă să ceară alegeri anticipate şi demisia Guvernului

A ŞAPTEA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

 • Iaşi: Aproximativ 500 de persoane protestează în faţa Prefecturii, mitingul fiind organizat de PSD

Aproximativ 500 de membri şi simpatizanţi PSD protestează, joi seară, în faţa Prefecturii din Iaşi, cerând organizarea de alegeri anticipate.

Manifestanţii au pancarte cu mesajele "Jos Băsescu", "Demisia" şi "Vrem anticipate".

"Este cel mai puternic mesaj pe care ni-l transmit, de o săptămână, oamenii care ies zilnic în stradă. Dorim un alt parlament, deoarece actualul nu mai reprezintă votul de la alegerile anterioare, pentru că între timp, mulţi dintre parlamentari au fost cumpăraţi. Vrem alegeri anticipate şi un guvern interimar care să le organizeze. În Europa au fost lansate măsuri de austeritate, dar şi de relansare economică, în timp ce în România au fost luate doar măsuri de austeritate", a afirmat Gheorghe Nichita.

 • Mitingul de protest de la Alba Iulia s-a încheiat fără incidente

Mitingul de protest de la Alba Iulia, la care au participat şi lideri ai PSD din Alba, s-a încheiat, joi seară, după aproximativ trei ore, în faţa monumentului Revoluţiei Române din municipiu, fără să fie înregistrate incidente.

Mitingul din Alba Iulia a durat aproape trei ore, perioadă în care cei peste 400 de protestatari au străbătut în marş mai multe străzi din Alba Iulia, iar timp de aproape o jumătate de oră au pichetat sediul Prefecturii Alba.

Acţiunea s-a încheiat la monumentul Revoluţiei Române din Alba Iulia, unde protestatarii au rămas timp de aproape o jumătate de oră, scandând diverse lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

Pe parcursul protestului, câţiva dintre manifestanţi au început să scandeze "Jandarmii e cu noi", moment în care o persoană din zona unde se aflau liderii locali ai PSD a sesizat greşeala gramaticală şi faptul că jurnaliştii râdeau de scandări şi le-a cerut să se oprească.

 • Zalău: Peste o sută de persoane participă, la un miting organizat de PNL

Peste o sută de persoane participă, joi după-amiază, în centrul municipiului Zalău, la un protest organizat de PNL Sălaj faţă de preşedintele Traian Băsescu şi de partidele aflate la guvernare.

Protestul se desfăşoară paşnic, iar participanţii au steaguri şi pancarte inscripţionate cu mesajele "Trăiţi bine???", "Hoţii!", "Clovnul!", "Demisia!", "Nu vrem comasate / Vrem anticipate!", "Jos dictatorul!" şi "Jos Băsescu!". Manifestanţii scandează "Demisia!", "Băsescu şi Boc / Zburaţi-o din loc!" şi "Jos Băsescu".

Potrivit primarului Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, protestul este autorizat.

 • Focşani: Mitingul la care s-au aflat şi lideri locali ai PSD s-a încheiat

Aproape trei mii de persoane s-au adunat, joi după-amiază, în Piaţa Unirii, din Focşani, pentru a cere demisia Guvernului şi a lui Traian Băsescu, printre protestatari fiind preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi primarul municipiului Focşani, social-democratul Decebal Bacinschi.

Oprişan a spus că tensiunile sociale actuale pot fi rezolvate numai prin alegeri anticipate şi că oamenii protestează de şapte zile şi vor continua să vină în stradă până când Guvernul Boc îşi va da demisia.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria: "Jos Băsescu". "Jos Guvernul Boc", "Suntem 100.000, ne-a numărat Roberta Anastase şi au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale: "Să plece dictatorul", "Vrem alegeri anticipate, nu alegeri comasate".

După miting, manifestanţii au plecat apoi într-un marş de la Piaţa Unirii spre sediul PDL, pe o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate, prin centrul municipiului. Timp de o jumătate de oră, protestatarii au scandat lozinci antiprezidenţiale, antiguvernamentale şi anti PDL în faţa uşilor închise. "Jos Băsescu", "Jos PDL", "Să plece dictatorul", au fost doar câteva din lozincile scandate de oamenii nemulţumiţi.

Mitingul de protest s-a terminat în jurul orei 20.00, iar manifestările vor fi reluate, vineri, de la ora 17.00.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea a aprobat organizarea de mitinguri la Focşani, timp de 30 de zile, între orele 17.00-22.00, excepţie făcând 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, astfel că actualul miting este unul autorizat.

 • Timişoara: Aproximativ două sute de persoane protestează, joi după-amiază, în Piaţa Victoriei

Aproximativ două sute de persoane protestează, joi după-amiază, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, aceasta fiind a şaptea zi consecutivă de manifestaţii în municipiu.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 16.00 în Piaţa Victoriei din Timişoara, având steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Manifestanţii au lipit pe poarta Operei Române din Timişoara bannere pe care scrie "Blonda, piticu' şi chioru' au nenorocit poporul", "Timişoara nu este feudă portocalie", "Timişoara - avangarda civică a României". În piaţă se află şi reprezentanţi ai PNL Timiş, printre care vicepreşedintele filialei judeţene a partidului Viorel Coifan.

 • Craiova: Aproximativ 2.000 de oameni protestează în Piaţa Prefecturii

Aproximativ 2.000 de oameni - studenţi, revoluţionari, suporteri ai echipei Universitatea Craiova - protestează, joi seară, în Piaţa Prefecturii din Craiova, la manifestaţie participând şi foarte mulţi membri ai PSD, care au venit cu fluiere şi pancarte.

Protestul nu este autorizat, membrii PSD susţinând că primarul Craiovei, Antonie Solomon, nu a aprobat manifestaţia.

"Am trimis o adresă pentru a solicita aproparea unui protest spontan în Piaţa Prefecturii. însă nu a fost autorizat. De aceea, noi, membrii PSD, nu am organizat protestul, doar ne-am alăturat mulţumii ieşite în stradă", a declarat Lucian Dindirică, purtător de cuvânt al PSD Craiova.

 • Satu Mare: Peste o mie de persoane participă la un miting organizat de USL

Peste o mie de persoane participă, joi seară, la un miting de protest organizat de USL în municipiul Satu Mare, manifestanţii scandând Jos Băsescu", "Băsescu, nu uita, puşcăria-i casa ta", "Jos Guvernul Boc", "Ieşi din ţară javră ordinară".

Iniţial, la protestul organizat de USL şi care a început la ora 16.00, în parcul din faţa statuii Lupoaicei din municipiul Satu Mare, s-au adunat aproximativ 500 de persoane. Printre protestatari se află membri şi simpatizanţi ai PSD şi PNL din judeţul Satu Mare, dar şi sindicalişti, studenţi şi pensionari.

Protestatarii au steaguri, megafoane şi pancarte pe care scrie "Satu Mare. 1944 - Ultima brazdă de pământ românesc eliberată de sub jugul fascisto-hortyst. 2012 - Prima brazdă de pământ românesc eliberată de sub jugul pedelisto-udemerist", "Jos Guvernul! Jos B.U.B.A.", PDL= Foame", "România nu e săracă, România e furată", "Ne-aţi ciuruit cu 25%, vă decapităm 100%", "Băsescu şi deputaţii lui - Cascadorii plânsului", "PDL= stat clientelar", "Ciumpalacii v-au votat, iar voi i-aţi trădat".

 • Drobeta Turnu Severin: Aproximativ 800 de oameni au protestat în faţa Prefecturii Mehedinţi

Aproximativ 800 de persoane au protestat, joi seară, unde timp de două ore au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Oamenii au avut steaguri şi pancarte cu lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, iar manifestaţia, care a început la ora 16.00, s-a încheiat la ora transmiterii acestei ştiri.

Între manifestanţi s-au aflat liderii filialei judeţene a PSD Mehedinţi şi ai organizaţiei municipale PSD Drobeta Turnu Severin, Adrian Duicu şi Marius Screciu.

 • Protestul de la Arad s-a încheiat după două ore şi jumătate, la cererea jandarmilor

Protestul desfăşurat, joi seară, la Arad, s-a încheiat după două ore şi jumătate, la cererea jandarmilor, care le-au pus în vedere manifestanţilor că nu sunt autorizaţi şi riscă să plătească amenzi dacă mai rămân în Piaţa Revoluţiei.

În jurul orei 19.30, un grup de jandarmi a mers lângă manifestanţii din Piaţa Revoluţiei din Arad şi le-au pus în vedere că acţiunea lor nu este legală, neavând autorizaţie, şi că, dacă nu pleacă, riscă să fie amendaţi. În acel moment, participanţii la protest au huiduit şi au mai stat câteva minute în piaţă, după care au plecat.

Conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă, pe parcursul protestului nu a fost semnalat niciun incident.

 • Cluj: Mesaje împotriva preşedintelui Băsescu şi a primarului suspendat Sorin Apostu

Peste 150 de persoane protestează, joi seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a şaptea seară consecutiv, scandând lozinci şi având bannere cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a primarului suspendat al municipiului, Sorin Apostu.
Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 18.00, şi scandează "Jos Băsescu", "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul", "Iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea ţara".

Participanţii la manifestaţie au pancarte pe care scrie "Băsescu, dacă te ţine, fă o baie de mulţime", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Clujul vrea primar curat, nu unul pus pe furat", "Vrem primar pentru oraş, nu Apostu - un ocnaş".

 • Constanţa: Peste 150 de persoane protestează în faţa Prefecturii

Peste 150 de persoane s-au strâns, joi seară, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, unde pentru a şasea zi consecutiv au loc manifestaţii împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu.

Oamenii scandează "Jos Băsescu", "Jos Dictatorul", "Anticipate", "Ieşi afară, javră ordinară" şi au pancarte pe care este scris "Vrem anticipate", "Ne-am săturat de voi", "Jos dictatorul", "Băsescu, şeful mafiei româneşti".

Un alt protest a avut loc joi în faţa Prefecturii Constanţa, fiind organizat de Sindicatul cadrelor militare în rezervă. Timp de două ore, militarii rezervişti au scandat împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi au cerut alegeri anticipate.

 • Piteşti şi Târgovişte: Mitingurile împotriva lui Băsescu şi Boc s-au încheiat fără incidente

Mitingurile de la Piteşti şi Târgovişte împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc, organizate de partidele din opoziţie, s-au încheiat fără incidente.

Astfel mitingul de la Piteşti, autorizat şi organizat de Uniunea Social Liberală Argeş, s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, iar protestatarii au părăsit piaţa Vasile Milea, în marş pe Strada Mare a oraşului până la Primărie şi Teatrul Alexadru Davila, locul de unde au plecat iniţial.

Peste două mii de oameni au protestat, joi, în Piaţa Vasile Milea, din Piteşti, cu steaguri şi pancarte pe care scria "Când va cădea guvernul, ghici ghicitoarea mea", "Trăim mai bine? Ne-aţi ciuruit!", "Suntem cinci milioane, ne-a numărat Roberta" , "Alegeri anticipate", "Jos mafioţii", "Băsescu, pleacă", "Demisia" şi scandează "Jos guvernul", "Băsescu, dă-ţi demisia", "Jos Băsescu" şi "Ieşi afară, javră ordinară".

La miting, au fost prezenţi toţi liderii locali ai opoziţiei din judeţul Argeş, senatori, deputaţi şi primari din PSD şi PNL, membri din toate organizaţiile din judeţ, dar şi simpli cetăţeni din Piteşti, neînregimentaţi politic.

 • Protestul de la Suceava la care au participat peste o mie de persoane s-a încheiat fără incidente

Mitingul desfăşurat, joi după-amiază, în municipiul Suceava, s-a încheiat fără incidente, după ce manifestanţii au ars portrete cu Traian Băsescu în faţa Palatului Administrativ şi apoi au mers în marş spre sediul PDL, unde au continuat să ceară demisia lui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.

Protestatarii, care s-au adunat în faţa Palatului Administrativ, au scandat timp de aproape o oră şi jumătate lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu, a preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au cerut demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

Manifestanţii, între care membri PSD şi PNL, au purtat în piept cocarde cu "vierme" sau"ciumpalac" şi aveau pancarte cu diferite mesaje cum ar fi "Alegeri libere şi corecte!", "Anticipate, nu comasate!" "Băsescu şi piraţii lui, distrug istoria neamului!" sau "Flutur şi cu Udrea-n doi, ne-au lăsat cu munţii goi!".

 • Braşov: Aproximativ 300 de persoane protestează. Ei strâng semnături pentru demiterea lui Băsescu

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, joi seară, în Piaţa Sfatului din Braşov, pentru a şaptea zi de proteste, manifestanţii întocmind o listă cu semnături pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Lista care circulă printre oameni cuprinde nume, prenume, data naşterii şi adresele celor care sunt de acord cu demiterea lui Băsescu. Ei vor ca după întocmirea listei să o transmită la Bucureşti, sperând ca şi locuitorii din alte judeţe să procedeze la fel.

Ca şi în zilele trecute, protestatarii s-au deplasat din Piaţa Sfatului către sediul Primăriei Braşov, unde au scandat lonzici antiguvernamentale timp ce aproximativ 15 minute, apoi s-au întors în Piaţa Sfatului.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Sfatului mai sunt aproximativ 100 de persoane care continuă protestul, având pancarte cu mesaje precum "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Stop corupţiei". O femeie a venit cu o mătură de care a legat o păpuşă şi o pancartă pe care a scris "Ciocănitoarea Udrea".

 • Bistriţa: Manifestanţii au aruncat cu zăpadă în sediul UNPR şi au pus o cruce la sediul PDL

Aproximativ patru sute de persoane au protestat, joi, la Bistriţa, unde au scandat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale în faţa Prefecturii, a sediilor PDL şi UNPR, în ultimul dintre acestea aruncând cu bulgări de zăpadă, în timp ce în faţa sediul PDL au instalat o cruce.

Protestul a început în jurul orei 16.30, când mai multe grupuri de oameni din judeţ au sosit la Bistriţa. Aceştia au venit din comune conduse de primari PSD, precum Feldru, Lechinţa, Şanţ sau Teaca, dar şi din oraşul Sângeorz-Băi, al cărui primar este tot membru PSD.

Manifestanţii au agitat steaguri tricolore şi negre şi au făcut zgomot cu ajutorul unei sirene vechi şi al unor vuvuzele. Protestatarii au scandat lozinci precum "Jos Băsescu!", "Demisia!", "Jos Guvernul!", "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!", "Jos Oltean!", "Hoţii!", "Băsescu şi cu ai lui să se ducă dracului!", "Băsescu, te cheamă Ceuaşescu!", "Îl vrem pe Botiş!", "Trădătorii!", "Români, dacă vă pasă, nu mai staţi în casă!".

 • Sibiu: Pâine şi colivă, împărţite protestatarilor strânşi în Piaţa Mare

Peste 500 de persoane s-au strâns şi joi seară în Piaţa Mare din Sibiu, protestatarilor fiindu-le împărţite câteva zeci de pahare cu colivă, precum şi pâini, în timp ce s-a cântat prohodul actualilor guvernanţi.

Protestatarii au înconjurat piaţa centrală de mai multe ori şi au aprins lumânări la placa pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989.

O familie din localitatea sibiană Hosman a venit cu aproximativ 20 de pâini pe care le-a împărţit protestatarilor, în semn de solidaritatea cu aceştia şi cu revendicările lor.

De asemenea, organizatorii acţiunii de protest au împărţit câteva zeci de pahare cu colivă, în timp ce se cânta prohodul actualilor guvernanţi.

Totodată, demonstranţii au cântat "Deşteaptă-te române" şi "Tu, Ardeal".

 • Târgu Mureş: Pancartă cu fotografia lui Kelemen şi o frunză de marijuana în locul siglei UDMR

Peste două sute de persoane protestează, joi seară, în centrul municipiului Târgu Mureş şi strigă "Hoţii", iar o persoană are o pancartă cu fotografia liderului UDMR, Kelemen Hunor, având o şapcă marinărească, iar în locul siglei formaţiunii este desenată o frunză de marijuana.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 18.00 la ceasul din municipiul Târgu Mureş, având pancarte pe care scrie "Dictatorii pică iarna", "Români, maghiari, suntem solidari", "Un cizmar şi un marinar, ne-au luat tot din buzunar".

 • Vaslui: Peste 300 de manifestanţi s-au adunat din nou în Piaţa Civică, în pofida viscolului

Peste 300 de manifestanţi s-au adunat din nou, joi seară, în Piaţa Civică din Vaslui, în pofida viscolului de la această oră, ei solicitând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc.

Temperaturile scăzute de afară şi vântul care spulberă zăpada nu i-a ţinut în casă pe protestatarii vasluieni, care, pentru a cincea zi consecutiv, au ieşit în stradă pentru a-şi exprima public nemulţumirile faţă de actuala guvernare şi, mai ales, faţă de preşedintele Băsescu.

 • Miercurea Ciuc: Primul protest din Harghita. Peste 200 de persoane cer demisia preşedintelui şi a Guvernului

Peste 200 de persoane, între care şi liderii USL din Harghita, au protestat, joi, în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc, unde au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate, fiind prima acţiune de protest din judeţ din această perioadă.

Pentru prima oară de când au fost declanşate protestele la nivel naţional, harghitenii s-au alăturat, joi, manifestanţilor din restul ţării, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Acţiunea a fost organizată de conducerea USL Harghita şi în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc s-au adunat persoane din mai multe localităţi ale judeţului, români şi maghiari deopotrivă, cu pancarte inscripţionate cu mesaje precum "Arafat în ţară - Băsescu afară", "Haideţi cu noi! Guvernul la gunoi", "Băsescu dăunează grav democraţiei", "Jos Guvernul".

Protestatarii s-au pronunţat şi pentru buna convieţuire între români şi maghiari, cu pancarte pe care era scris "Români, maghiari - trăiască! La mulţi ani!", "Românii şi maghiarii vrem să trăim paşnic aici" şi au scandat "Hoţilor", "Vrem anticipate", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică", "Jos dictatorul - Ruşine".

Preşedintele PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, prezent la protest, a subliniat că românii şi maghiarii din judeţ se confruntă cu aceleaşi probleme şi tocmai ele i-au îndemnat să participe la această manifestare împreună, pentru prima oară în ultimele două decenii.

"Românii şi maghiarii au aceleaşi probleme, toţi doresc să aibă drepturi depline în România, toţi doresc să apere democraţia şi toţi doresc salarii şi pensii mai mari, să trăiască mai bine în România. În judeţul Harghita este nevoie de normalitate şi apelul nostru, împreună, şi al românilor şi al maghiarilor este să fim lăsaţi să trăim în pace, fără ca politicienii să agite spiritele", a declarat Mircea Duşa, părerea acestuia fiind împărtăşită şi de preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon.

Mitingul de protest organizat de USL în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc s-a încheiat după o oră, fără incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici