Abrogarea pensiilor speciale | TMB şi CAB anunţă că îşi suspendă activitatea, începând de miercuri / Acţiunilor de protest li s-au alăturat şi magistraţi din ţară

Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) şi Curtea de Apel Bucureşti (CAB) îşi vor suspenda activitatea, începând de miercuri, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a nemulţumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul instanţelor.

2366 afișări
Imaginea articolului Abrogarea pensiilor speciale | TMB şi CAB anunţă că îşi suspendă activitatea, începând de miercuri / Acţiunilor de protest li s-au alăturat şi magistraţi din ţară

Abrogarea pensiilor speciale. TMB şi CAB anunţă că îşi suspendă activitatea, începând de miercuri

Magistraţii sunt nemulţumiţi pentru că pe masa parlamentarilor se va afla, în 28 ianuarie, legea privind eliminarea pensiilor de serviciu, după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, anunţă CAB.

În ultimele săptămâni, mai mulţi magistraţi, dar şi alţi angajaţi din sistemul de justiţie şi-au manifestat nemulţumirea faţă de măsurile Parlamentului şi spun că măsurile sunt şi neconstituţionale şi incorecte.

De altfel, Tribunalul Capitalei, Curtea de Apel Bucureşti şi alte instanţe din ţară şi-au suspendat activitatea şi în luna decembrie, având la bază aceleaşi considerente.

Tribunalul Iaşi şi Curţile de Apel Craiova şi Cluj anunţă că suspendă activitatea

Tribunalul Iaşi şi Curţile de Apel Craiova şi Cluj au anunţat, marţi, că îşi vor suspenda activitatea, ca urmare a nemulţumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunţă magistraţii.

Magistraţii Tribunalului Iaşi consideră că „celelalte puteri alte statului încearcă să submineze independenţa puterii judecătoreşti", astfel că „având în vedere iminenta abrogare a dispoziţiilor legale legate de pensiile de serviciu, judecătorii Tribunalului Iaşi vor suspenda activitatea, cu execepţa cauzelor urgente”, începând cu 27 ianuarie. Aceeaşi decizie a fost luată şi de către magistraţii Curţii de Apel Craiova, precum şi de cei ai Curţii de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis mari de magistraţii Tribunalului Iaşi, intenţiile Guvernului şi a parlamentarilor de a elimina pensiile de serviciu „rreprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti", ei reamintind că magistraţii au prevăzute incompatibilităţi şi interdicţii şi nu le sunt permise alte surse de venit
.
„Având în vedere iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iaşi din data de 21.01.2020, s-a stabilit, în unanimitate, ca, începând cu data de 27.01.2020, activitatea de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, să fie suspendată. Durata suspendării, decisă în unanimitate prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Iaşi, va fi reevaluată în funcţie de respectarea climatului de independenţă necesar înfăptuirii actului de justiţie în condiţii optime şi în beneficiul cetăţenilor", anunţă Tribunalul Iaşi, printr-un comunicat de presă.

Şi magistraţii Curţii de Apel Craiova, au decis, tot în Adunarea Generală a Judecătorilor, să transmită un mesaj CSM şi suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cazurilor urgente, începând cu 27 ianuarie.

„Urmare a dezbaterilor din Adunarea Generală s-a hotărât transmiterea către Consiliul Superm al Magistraturii a unui punct de vedere motivat, în sensul respingerii ferme a propunerii legislative de abrogare a dispoziţiilor legale privind pensia de serviciu a magistraţilor, o astfel de măsură încâlcând independenţa judecătorilor şi afectând statutul constituţional al acestora", se arată într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Craiova.

Aceeaşi decizie a luat-o şi Curtea de Apel Timişoara, care anunţă suspendarea activităţii din data de 22 ianuarie.

„Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Timişoara a decis suspendarea activităţii începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la momentul retragerii sau respingerii Proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu a magistraţilor, cu excepţia cauzelor urgente”, potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, MEDIAFAX.

Adunarea generală extraordinară a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis, marţi, suspendarea activităţii de judecată între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

„Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj cere abrogarea textelor normative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor, propunerile legislative fiind susceptibile de a afecta, în mod grav, independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia şi implicit, independenţa sistemului judiciar. Se solicită, prin urmare, încetarea procedurii de legiferare şi păstrarea actualelor dispoziţii cuprinse în Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. S-a aprobat suspendarea activităţii de judecată, între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor având ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală”, se arată în comunicat.

De asemenea, magistraţii clujeni au aprobat formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativele de a sesiza Curtea Constituţională „pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia”.

În ultimele săptămâni, mai mulţi magistraţi, dar şi alţi angajaţi din sistemul de justiţie şi-au manifestat nemulţumirea faţă de măsurile Parlamentului şi spun că măsurile sunt şi neconstituţionale, şi incorecte.

Curtea de Apel Alba Iulia îşi suspendă activitatea de săptămâna viitoare

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia a decis, marţi, suspendarea activităţii, începând din 27 ianuarie, ca urmare a nemulţumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunţă magistraţii.

Potrivit unui comunicat al Curţii de APel Alba Iulia, Adunarea generală a judecătorilor s-a întrunit marţi pentru „formularea unui punct de vedere relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor”.

Judecătorii au decis că eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa judecătorului şi a justiţiei şi au hotărât suspendarea judecării cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 27 ianuarie 2020 până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu.

În susţinerea acestei hotărâri, magistraţii au avut în vedere mai multe argumente legislative.

„Edificatoare în acest sens este jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României care în Decizia nr. 873/2010 a reţinut că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. De asemenea, prin Decizia anterioară nr. 20/2.02.2000 Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că <acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii si magistraţii>”, se mai arată în comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici