Absolvenţii care vor indemnizaţie de şomaj trebuie să se înregistreze în 60 de zile de la absolvire

Absolvenţii din promoţia 2014 care vor să beneficieze de indemnizaţia de şomaj de 250 de lei trebuie să se înscrie la agenţiile judeţene de ocupare de care aparţin, în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor.

1657 afișări
Imaginea articolului Absolvenţii care vor indemnizaţie de şomaj trebuie să se înregistreze în 60 de zile de la absolvire

Absolvenţii care vor indemnizaţie de şomaj trebuie să se înregistreze în 60 de zile de la absolvire (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată, prevede că absolvenţii instituţiilor de învăţământ promoţia 2014 au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii studiilor pentru a se înregistra, în baza de date a agenţiilor judeţene de care aparţin, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Conform legii, absolvent al unei instituţii de învăţământ este persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una din instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

ANOFM a precizat că, în urma înregistrării, absolvenţii beneficiază de informare şi consiliere profesională pentru evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare, medierea muncii, indemnizaţie de şomaj şi formare profesională.

Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată doar de tinerii care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la serviciile publice de ocupare, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, care în prezent este de 500 de lei.

"Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei", potrivit ANOFM.

Absolvenţii înregistraţi la ANOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept poate fi solicitat în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

De asemenea, absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Şi acest drept poate fi solicitat în termen de cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

ANOFM a mai arătat că absolvenţii pot beneficia şi de prime de mobilitate. Astfel, cei care în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării. Totodată, tinerii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

"Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă", a precizat ANOFM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici