Achimaş: Planul de control comprehensiv al cancerului - prezentat în 13-14 aprilie

Planul comprehensiv de control al cancerului va fi prezentat în zilele de 13 şi 14 aprilie, declară ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, potrivit căruia România este pe ultimul loc la finalizarea acestui plan.

979 afișări
Imaginea articolului Achimaş: Planul de control comprehensiv al cancerului - prezentat în 13-14 aprilie

Achimaş: Planul de control comprehensiv al cancerului - prezentat în 13-14 aprilie (Imagine: Andreea Cadariu/ Arhiva Mediafax Foto)

“Toate ţările din comunitatea europeană funcţionează după aşa-numitul Plan comprehensiv de control al cancerului. Suntem ultima ţară care nu l-a finalizat. Pe 13 - 14 aprilie, vă anunţ oficial, în Bucureşti va avea loc prezentarea acestui plan, care va fi finalizat până la acel moment", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

Potrivit acestuia, planul are "o denumire uşor lungă şi complicată", însă cuprinde de la partea de profilaxie, primară şi secundară - respectiv educaţie pentru sănătate, screening pentru cele trei localizări la care se recomandă screeningul: col uterin, sân şi colon rectal - până la diagnostic şi tratament, îngrijire, paleaţie şi cercetare educaţie etică.

“Planurile au luat naştere pentru că organizaţiile de pacienţi au venit să spună care sunt într-adevăr nevoile unui pacient. Acesta este modelul prin care poţi crea un astfel de plan de acţiune. Trecem de la strategii în zona concretului, a palpabilului, în care finalizăm acest plan din care avem componente, fără doar şi poate, ştim ce avem de făcut în anii care urmează şi avem strategia, ştim ce să facem an de an, cum să bugetăm şi ştim foarte clar ce avem de făcut", a spus ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că îşi doreşte ca, la final de mandat, să lase "lucruri fezabile".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici