Acord interministerial pentru facilitarea întoarcerii românilor şomeri din Spania

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a încheiat, luni, un acord cu Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania privind facilitarea întoarcerii voluntare a lucrătorilor români din Spania, în special a şomerilor sau a celor care sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă.

122 afișări
Imaginea articolului Acord interministerial pentru facilitarea întoarcerii românilor şomeri din Spania

Acord interministerial pentru facilitarea întoarcerii românilor şomeri din Spania (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Reprezentanţii celor două state au mai semnat, luni, şi două memorandumuri de înţelegere, între Inspecţia Muncii din România şi cea din Spania, respectiv între agenţiile de ocupare din cele două ţări.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, după semnarea acordului bilateral, că, oricum, relaţiile de colaborare cu Spania sunt "mai speciale", datorită comunităţii de români de acolo, care creează "o punte de legătură între cele două popoare".

Ministrul spaniol, Celestino Corbacho, a explicat că acordul îşi propune ca cetăţenii români din Spania să fie informaţi despre situaţia pieţei muncii din România, dar şi din Spania, astfel încât să fie uşurată mobilitatea şi şansa celor care, din cauza crizei, şi-au pierdut locul de muncă sau sunt pe cale să o facă.

"Dacă decid să se întoarcă, pot face acest lucru având parte de maximum de informaţie furnizate de cele două ministere. Am stabilit ca cele două ministere să lucreze într-o comisie mixtă pentru a exploata posibilităţile de a prezenta un program care să fie finanţat prin Fondul Social European (FSE) şi care să vină în sprijinul intenţiei celor două ministere de a aprofunda relaţiile", a declarat Corbacho.

Ministrul spaniol al Muncii a mai spus că în Spania sunt înregistraţi ca rezidenţi legali 718.000 de români, fiind prima comunitate nonspaniolă, ca număr şi ca importanţă.

Din numărul total de rezidenţi, 254.000 cotizează la sistemul de asigurări sociale.

De asemenea, cei mai mulţi români din Spania lucrează în domeniul serviciilor (43 la sută), în agricultură (24 la sută), construcţii (23 la sută), industrie (10 la sută).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici