Acvila, de la lunetiştii care au securizat Capitala la summit-ul NATO, la ordinea publică

GSPI "Acvila" are atribuţii speciale în zona contraterorismului şi a fost înfiinţată la solicitarea Uniunii Europene, dar prin trecerea în subordinea Jandarmeriei Române s-ar putea ajunge la o birocratizare a acţiunilor, care ar împiedica eficienţa intervenţiilor acestui grup.

877 afișări
Imaginea articolului Acvila, de la lunetiştii care au securizat Capitala la summit-ul NATO, la ordinea publică

Acvila, de la lunetiştii care au securizat Capitala la summit-ul NATO, la ordinea publică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" va mai fi doar până luni o structură a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), subordonată direct ministrului şi aflată în coordonarea şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică.

Ministrul Dan Nica a anunţat că această unitate va trece în subordinea Jandarmeriei Române, explicaţia fiind: "Controlul este cuvântul de ordine". De ce nu şi-a dorit ministrul să controleze direct o unitate de 100 de oameni, care mai este şi singura structură compatibilă cu unităţile de intervenţie ale UE, este o întrebare rămasă fără răspuns.

Întrebat de jurnalişti dacă paraşutiştii, lunetiştii şi antiteroriştii din "Acvila" vor deveni jandarmi în urma reorganizării, ministrul Nica a răspuns: "Acvila vor deveni jandarmi, dacă opţiunea lor va fi aşa", lăsând să se înţeleagă că cei care nu sunt de acord cu schimbarea, pot pleca.

Asta în condiţiile în care angajaţi ai GSPI "Acvila" au postat pe forumul lor de discuţii o serie de reacţii faţă de mutarea structurii în subordinea şi controlul Jandarmeriei Române, mulţi dintre angajaţi susţinând că "Acvila a murit".

Nica spune că "nu există cazuri de demisii" la "Acvila" şi că această unitate specială va acţiona ca o structură bine pregătită şi bine echipată, sub controlul şi coordonarea Jandarmeriei, pentru că nu doreşte ca vreo unitate din Ministerul Administraţiei şi Internelor "să rămână fără control".

Nu se pune problema de a diminua importanţa activităţii Jandarmeriei, însă este greu de înţeles de ce să muţi din subordinea ministrului o structură în care s-au investit milioane de euro pentru dotare şi pregătire specială şi specializată, iar organizarea, dotarea şi pregătirea s-au făcut cu ajutorul unor unităţi din UE.

"Acvila" a fost gândită pe modelul adoptat de Germania şi Austria, pentru evitarea verigilor intermediare şi birocraţiei, astfel încât grupul să poată interveni rapid. Or dacă Acvila va primi ordine de la Jandarmeria Română, care le va primi, la rândul său, de la MAI, este evident că apare o nouă verigă prin care să treacă hârtiile pentru a opri un terorist internaţional, de exemplu.

Structura este dotată şi pregătită să intervină în acţiuni contrateroriste urbane, navale, aeriene, în protecţia persoanelor şi a VIP-urilor. Specializarea unui luptător din "Acvila" durează între trei şi cinci ani.

Între activităţile structurii se numără faptul că lunetişti GSPI "Acvila" au participat la securizarea Capitalei în timpul summit-ului NATO. Acelaşi grup a participat la acţiuni de prindere a membrilor mai multor clanuri, printre care Cămătaru, Sile Pietroi, precum şi la anihilarea grupării Donose din Piatra Neamţ. Totodată, Grupului Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" a escortat condamnaţii extrădaţi din alte ţări.

Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" a fost înfiinţat în 2003, la solicitarea Uniunii Europene, ca structură de intervenţie contrateroristă. În 2007, structura a devenit membră a reţelei Atlas, un organism aparţinând Europol, ca urmare a evenimentelor din 11 septembrie 2001, din Statele Unite ale Americii.

Directiva Consiliului Europei 2008/617/JAI legiferează dreptul unităţilor membre ATLAS de a interveni cu sprijin logistic sau uman pe teritoriul altor state, având calitate deplină de poliţist al statului în care se intervine.

De partea cealaltă, Jandarmeria Română are atribuţii în menţinerea ordinii publice şi paza şi protecţia obiectivelor. Jandarmii trebuie să menţină, să asigure şi să restabilească ordinea publică, principala preocupare fiind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. De asemenea, jandarmii au atribuţii în prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, combaterea actelor de terorism, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi executarea unor misiuni internaţionale.

În decembrie 2003 a existat o propunere legislativă de modificare a legii Jandarmeriei, iniţiată de deputatul UDMR Marton Arpad, potrivit căreia această instituţie va avea atribuţii în toate misiunile cu uz de forţă. În iniţiativă se propune, de asemenea, ca unitatea de intervenţie "Acvila" şi unităţile de intervenţie şi acţiuni speciale din Poliţie şi SRI să fie transferate la Jandarmerie.

(Material realizat de Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici