Adăposturile din staţiile de autobuz de la Galaţi, distruse la puţin timp după montare | FOTO

Zeci de adăposturi moderne din staţiile de autobuz din oraşul Galaţi au fost vandalizate de persoane necunoscute. Construcţiile uşoare au fost realizate de Primărie, iar reprezentanţii municipalităţii spun că investiţia s-a risipit din cauza unor persoane certate cu legea.

2008 afișări
Imaginea articolului Adăposturile din staţiile de autobuz de la Galaţi, distruse la puţin timp după montare | FOTO

Adăposturile din staţiile de autobuz de la Galaţi, distruse la puţin timp după montare

Panourile cu desene au fost murdărite, geamurile sparte, băncile rupte şi coşurile de gunoi au fost dărâmate. Asta s-a întâmplat în numeroase adăposturi pentru călători din oraşul Galaţi, la puţin timp după ce au fost montate.

Primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, le-a cerut, pe Facebook, localnicilor să renunţe la actele de vandalism.

„După multă vreme, cu eforturi financiare, s-au montat în oraş peste 150 de adăposturi moderne pentru călători. Le-am pus în evidenţă cu imagini spectaculoase surprinse de fotografi locali, punând în valoare
în felul acesta şi locul şi artiştii. După doar câteva luni, o parte dintre adăposturi arată jalnic şi asta nu pentru că nu au fost îngrijite de autorităţi, cum ar spune unii, ci pentru că au fost vandalizate cu bună ştiinţă de cetăţeni ai oraşului; aşa cum au fost distruse şi coşurile de gunoi sau scaunele din troleibuzele noi. Şi nu, nu este o normalitate ca fiecare coş de gunoi sau bancă, fiecare troleibuz sau fiecare adăpost să fie păzite de poliţie… Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Dacă vrem civilizaţie trebuie să fim civilizaţi”, a scris, pe reţeaua de socializare, primarul Ionuţ Pucheanu.

Pagubele sunt importante, iar adăposturile vor fi reparate cu bani de la bugetul local.

„În anul 2018 au fost montate 151 de adăposturi pentru călători, dintre care 118 model lat şi 33 model îngust. Preţul unitar pentru adăposturile de tip lat a fost de 7.900 de lei, fără TVA, iar pentru adăposturile de tip îngust a fost de 7.500 de lei, fără TVA. Până în prezent au fost avariate/deteriorate 7 adăposturi, dintre care 2 în urma unor accidente rutiere, iar 5 au fost vandalizate, având geamuri sparte sau elemente sustrase. Aproape toate cele 151 de adăposturi prezintă înscrisuri tip grafitti. În cazul adăposturilor avariate în urma accidentelor rutiere, reparaţiile vor fi decontate în baza poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), iar pentru celelalte adăposturi reparaţiile vor fi efectuate din fonduri proprii, costurile reparaţiilor fiind de aproximativ 5.000 de lei”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Numeroşi gălăţeni se declară revoltaţi şi îi solicită primarului să ia măsuri dure împotriva celor care vandalizează bunurile publice.

„Domnule primar, oamenii din toată lumea s-au civilizat nu cu mustrări, ci cu metode dure, amenzi, închisoare, muncă în folosul comunităţii. Instalaţi camere video, poliţia să-i identifice şi să-i amendeze rău de tot, să le treacă pofta de distrugere şi dacă se poate să plătească şi reparaţiile”, a propus un gălăţean. „Degeaba postaţi aceste lucruri pe Facebook atât timp cât nu aveţi de gând să montaţi camere de supraveghere în vecinătatea fiecărei staţii ş.a.m.d. Pentru cei care vandalizează trebuie amenzi usturătoare. Să nu vorbim despre civilizaţie în Galaţi atât timp cât nu avem camere de supraveghere, dar dăm 28 de milioane de euro pentru 10 km de asfalt!”, i-a transmis edilului un alt gălăţean.

Poliţia Locală încearcă să-i prindă pe cetăţenii care distrug mobilierul urban. Până în prezent, şapte persoane au fost amendate pentru vandalism.

„Persoanele identificate au fost sancţionate sau, după caz, dacă au fost întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de distrugere, au fost predate organelor competente, în vederea continuării cercetărilor. Şapte sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 1.400 de lei au fost aplicate de poliţiştii locali persoanelor depistate că murdăreau (cu diverse substanţe) staţiile pentru călători. În alte patru cazuri au fost întocmite actele procedurale pentru infracţiunea de distrugere. Aici vorbim despre distrugerea staţiilor pentru călători, a coşurilor de gunoi, dar şi a pubelelor de colectare selectivă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.

Pentru montarea adăposturilor, Primăria Galaţi a investit peste un milion de lei, o parte din sumă fiind asigurată de companiile din oraş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici