Adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate: 3% din pensionari consumă 10% din bugetul total

Ziarul Financiar a scris încă din 2007 că pensionarii speciali, care nu reprezintă mai mult de 150.000 de oameni (adică mai puţin de 3% din numărul total de pensionari de circa 6 milioane) costă statul anual un miliard de euro, adică 10% din bugetul total de pensii.

150 afișări
Imaginea articolului Adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate: 3% din pensionari consumă 10% din bugetul total

Adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate: 3% din pensionari consumă 10% din bugetul total (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Cu toate acestea, Guvernul a dat vineri un comunicat de presă prin care a anunţat că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă.

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, pe data de 7 ianuarie, suspendarea aplicării hotărârii de guvern luate anul trecut privind recalularea pensiilor militare, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând o decizie luată de Curtea de Apel din Cluj în septembrie 2010. Printre motivele pentru care autoritatea a decis blocarea acestei hotărâri a fost faptul că aceasta discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus pensii de recalculare.

Principalii beneficiari ai pensiilor speciale sunt foştii angajaţi din structurile ministerelor de Interne şi de Apărare, precum şi cei din serviciile speciale (SRI, SIE sau SPP), numărul acestora ajungând la aproximativ 150.000 de oameni. Salariaţii din aceste structuri nu au cotizat (până în acest an) în timpul vieţii active pentru pensia de stat şi nici nu şi-au primit pensia din bugetul public de pensii, ci integral prin alocări de la bugetul de stat către ministerele respective.

Citeşte mai multe despre adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici