Administraţia Biden îl reabilitează pe Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice. Fizicianul avea simpatii comuniste

Administraţia Biden a revenit asupra unei decizii vechi de zeci de ani de a revoca autorizaţia de securitate a lui Robert Oppenheimer, fizicianul numit părintele bombei atomice pentru rolul său de lider în Proiectul Manhattan din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

5235 afișări
Imaginea articolului Administraţia Biden îl reabilitează pe Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice. Fizicianul avea simpatii comuniste

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat că decizia din 1954 a Comisiei pentru Energie Atomică a fost luată folosind un "proces defectuos" care a încălcat propriile reglementări ale comisiei.

"Pe măsură ce timpul a trecut, au ieşit la iveală tot mai multe dovezi privind părtinirea şi nedreptatea procesului la care a fost supus Dr. Oppenheimer, în timp ce dovezile privind loialitatea şi dragostea sa faţă de ţară nu au făcut decât să se afirme şi mai mult", a declarat vineri Granholm, conform AP.

Oppenheimer, care a murit în 1967, a condus Proiectul Manhattan, care a dezvoltat bombele atomice lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fizicianul teoretician a fost acuzat ulterior că avea simpatii comuniste, iar autorizaţia sa de securitate a fost revocată în urma unei audieri de patru săptămâni, cu uşile închise. Decizia din 1954 i-a afectat ireversibil cariera.

În ceea ce priveşte retragerea autorizaţiei lui Oppenheimer, Comisia pentru Energie Atomică nu a susţinut că acesta ar fi dezvăluit sau manipulat în mod greşit informaţii clasificate şi nici nu a fost pusă la îndoială loialitatea sa faţă de ţară, potrivit ordinului lui Granholm. Cu toate acestea, comisia a concluzionat că existau "defecte fundamentale" în caracterul său.

Oppenheimer, filmul

Povestea celebrului fizician urmează să fie ecranizată de către Christopher Nolan. Cillian Murphy joacă rolul principal, iar filmul va apărea în cinematografe în iulie 2023.

A apărut primul trailer al filmului biografic:

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici