Administraţia Dacia sistează negocierile cu sindicatul până când muncitorii reiau lucrul

Reprezentanţii administraţiei Dacia Automobile Piteşti au anunţat, miercuri după-amiază, că negocierile patronatului cu sindicatul uzinei se sistează până când muncitorii vor relua lucrul.

51 afișări
Imaginea articolului Administraţia Dacia sistează negocierile cu sindicatul până când muncitorii reiau lucrul

Administraţia Dacia sistează negocierile cu sindicatul până când muncitorii reiau lucrul (Imagine: Mediafax Foto)

"Astăzi sindicatul a arătat că ştie că greva este ilegală şi încearcă prelungirea ei prin orice mijloace. Sindicatul Automobile Dacia acţionează împotriva intereselor salariaţilor. Administraţia îndeamnă angajaţii să vină la lucru şi să-şi urmeze interesele", a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul de comunicare al Dacia Automobile Piteşti, Liviu Ion.

"Am propus că fondul bănesc destinat biletelor de tratament şi odihnă să fie transformat într-o sursă de bani care să permită o mărire de salariu pentru fiecare angajat cu 20 de lei pe lună, situaţie cu care sindicatul nu a fost de acord. Vom relua negocierile doar după începerea muncii de către salariaţi", a mai arătat Liviu Ion.

Potrivit acestuia, din 24 martie, când a început greva, şi până acum au fost livrate 3.565 de maşini şi există în continuare autovehicule pentru a onora comenzile în curs.

"Există locuri unde se lucrează în fabrică şi vreau să le şi spun: centrul de piese, secţia unde se execută biele, cutii de viteză şi cutii de transmisii. Astăzi au fost doar 2.294 de muncitori în grevă la schimbul întâi, ceea ce înseamnă 38,3 la sută de grevişti din totalul de salariaţi de la schimbul întâi. Fiecare muncitor în parte a pierdut de la începutul grevei şi până acum 280 de lei net, bonurile de masă şi mesele calde oferite de societate. Sindicatul a fost mereu inflexibil la negocieri şi nu a cedat nici măcar un pas în timp ce administraţia a avut mereu oferte", a declarat Liviu Ion.

Mihai Acsinte, directorul executiv juridic al SC Dacia Automobile Piteşti, a declarat, la rândul său, că miercuri instanţa "a consacrat o modalitate prin care un proces se poate prelungi la infinit, iar amânarea nu este justificată legal".

Totodată, el a spus că negocierile nu vor fi reluate până când instanţa nu va pronunţa o sentinţă privind legalitatea sau ilegalitatea grevei.

"Nu Tribunalul Argeş va decide creşterea salariilor, iar sindicaliştii nu trebuie să se amăgească cu decizia de astăzi deoarece a fost o victorie amăgitoare pentru sindicat. Eu aştept că sindicatul să vină cu o propunere concretă prin care să se stingă acest litigiu", a declarat directorul executiv juridic al Dacia Automobile Piteşti.

Angajaţii uzinei Dacia Renault din Piteşti au intrat în grevă generală pe termen nelimitat în 24 martie, după ce au eşuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorările salariale.

De la declanşarea grevei, între sindicat şi patronat au avut loc mai multe runde de negocieri, toate eşuate. Angajaţii cer o majorare salarială de 550 de lei, în timp ce administraţia a oferit o creştere de 12 la sută a salariului mediu brut.

Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale, depunând în acest sens o plângere la Tribunalul Agreş. Miercuri, la al doilea termen al procesului, magistraţii Tribunalului Argeş au amânat din nou judecarea pe fond a cauzei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici