Administraţia Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air Aviation

Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation S.A şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei.

722 afișări
Imaginea articolului Administraţia Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air Aviation

Administraţia Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei Blue Air Aviation

„În urma solicitării transmise în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2022, de eşalonare la plată a obligaţiilor restante la Fondul pentru Mediu şi a transmiterii documentaţiei necesare pentru începerea procedurii de eşalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation S.A şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei”, transmite AFM.

Administraţia Fondului de Mediu precizează etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei Blue Air Aviation S.A.

Potrivit AFM, în data de 3 mai 2022, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a transmis către Administraţia Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire şi încasare a penalităţii în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon. În baza acestor informaţii, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalităţii prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru compania Blue Air Aviation S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societăţii la data de 13 mai 2022 şi care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia de impunere nu a fost contestată şi s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eşalonare la plată a creanţelor la Fondul pentru Mediu. În data de 24 mai 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania Blue Air Aviation S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eşalonarea datoriei.

În data de 24 iunie 2022, compania Blue Air Aviation S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eşalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administraţia Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eşalonare. Întrucât compania Blue Air Aviation S.A nu a achitat suma restantă şi nici nu a pus la dispoziţie informaţiile şi documentele solicitate, nu a prezentat garanţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită şi a emis un Titlu executoriu şi o Somaţie de plată. În data de 29 august 2022, Administraţia Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania Blue Air Aviation S.A prin care a adus la cunoştinţă faptul că se respinge eşalonarea de plată a creanţelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022.

Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eşalonare la plată a obligaţiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate şi pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu şi în Somaţia de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanţei datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înştiinţare privind înfiinţarea popririi şi a adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri dimineaţa, că în ultimele ore 2.098 de români au apelat serviciile consulare cerând să fie aduşi acasă din ţările unde au rămas după anularea zborurilor Blue Air. El a spus că ANPC trebuie să monitorizeze întreaga situaţie.

Din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania Blue Air Aviation anunţă că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022. Compania spune că situaţia a venit la scurt timp după declaraţiile şefului ANPC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici