AFACERILE CONSILIERILOR JUDEŢENI - Hunedoara: Consilierul Alin Simota (PNL) a câştigat mai multe licitaţii organizate de CJ

Consilierul judeţean din Hunedoara Alin Simota (PNL) este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani dezvoltând afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, şi câştigând mai multe licitaţii organizate de CJ.

539 afișări

De când este consilier judeţean, liberalul hunedorean Alin Simota a câştigat, prin firmele la care este acţionar, o serie de afaceri cu statul după ce a participat la licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Potrivit declaraţiei sale de interese, Simota este acţionar unic la SC Simar SRL, având 101 părţi sociale şi deţinând funcţia de director. Simota mai precizează în declaraţia de interese că este asociat la alte trei societăţi, are 950 de părţi sociale la Europaphone, 24 de părţi sociale la societatea Cosareli Company şi alte 50 la Exchange Invest.

În ianuarie 2010, una dintre societăţile lui Simota, Simar, şi-a adjudecat o licitaţie de reabilitare a unei entităţi medicale, oferind - potrivit anunţului de atribuire - un preţ aproape de jumătatea valorii estimate. Astfel, dacă valoarea iniţială a proiectului de reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva fusese estimată la 4.136.952,10 lei fără TVA, Simar a devenit câştigătoare cu preţul de 2.592.261 lei fără TVA.

Câteva luni mai târziu, mai exact în iunie 2010, Simar a beneficiat de o suplimentare, în baza unui alt contract de la CJ Hunedoara, pentru "lucrări suplimentare" la aceeaşi clădire a Spitalului Judeţean. De data aceasta, valoarea a fost de 258.563 lei fără TVA.

Tot în anul 2010, o altă firmă, Atomis, care are sediul declarat la aceeaşi adresă cu Simar, a ofertat şi câştigat o altă licitaţie organizată de CJ Hunedoara, care avea ca obiect reabilitarea bazei sportive "Michael Klein" din municipiul Hunedoara. Valoarea iniţială a fost de 520.000 de lei, iar în urmă cu câteva luni şi acest proiect a fost suplimentat în baza actelor adiţionale cu 184.000 de lei, fără TVA.

Cunoscute ca societăţile lui Alin Simota, Simar şi Atomis au avut de-a lungul anilor contracte şi cu Termoelectrica, dar şi cu firmele de gospodărire locală din localităţile Văii Jiului, în cadrul unor proiecte care prevedeau extinderea reţelelor electrice sau a celor de gaz.

Astfel, Simar a reuşit să obţină, în 2007, înainte ca Simota să ajungă consilier judeţean, dar fiind membru PNL, licitaţia pentru construcţia unei grădiniţe în Petroşani, localitate condusă de democrat-liberalul Tiberiu Iacob Ridzi. Preţul cu care Simar şi-a adjudecat lucrarea a fost de 1.520.683,64 lei, din care în conturile firmei au intrat, până la începutul anului trecut, aproximativ 1.230.000 lei. Constructorul a reuşit între timp să majoreze valoarea întregii investiţii undeva la 2.460.000 lei cu TVA, majorare pe care oficialii de la Petroşani o justificau tot prin lucrări suplimentare. După trei ani de la licitaţie, grădiniţa nu este finalizată.

Aceeaşi firmă, Simar, a executat lucrări şi pentru Primăria hunedoreană Uricani, condusă de social-democratul Dănuţ Buhăescu, pentru reparaţii şi modernizări la unitatea medico-socială. Contractul a fost semnat în 2008, iar un control al Curţii de Conturi efectuat în 2010 la Primăria Uricani a arătat că administraţia locală trebuie să recupereze peste 20.000 de lei, după ce a achitat, către Simar, lucrări la suprapreţ. Firma cerut, iar Primăria Uricani a plătit, doar pentru manoperă, cu circa 4.000 de lei/bucată mai mult. În devizul de ofertă "Montaj utilaj încălzire" s-a convenit un preţ al manoperei de 14.910 lei/bucată pentru cazan de apă fierbinte. Situaţiile de plată aferente lunilor martie şi aprilie 2009 întocmite de Simar şi acceptate la plată de Primăria Uricani relevă însă faptul că pentru decontarea lucrărilor menţionate s-a utilizat un preţ al manoperei de 19.140 lei/bucată, adică cu 4.230 lei mai mult decât era stipulat în deviz.

Majorarea nejustificată a deconturilor pentru lucrare a condus, potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, la producerea de "cheltuieli nejustificate" în sumă estimată de 22.157,68 lei.

Alţi 11 membri ai legislativului judeţean din Hunedoara au firme, fiind asociaţi în diferite participaţii, iar unii dintre ei deţin chiar funcţii de conducere în cadrul societăţilor.

Preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara, Mircea Artean, deţine două societăţi, la care este şi administrator, Centrul Medical Armedica şi Centrul Diagnostic Armedica, acesta fiind consilier judeţean din partea PNL. Artean a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că activităţile sale nu se intersectează cu statul, astfel că nu poate fi vorba despre vreo incompatibilitate în ceea ce îl priveşte.

Cristian Atănăsescu, consilier judeţean PSD, deţine în asociere trei societăţi, SC Corvimet Activ SRL, SC Corviniana SRL şi SC Cris Man SRL, la care deţine şi funcţiile de director, respectiv administrator.

Directorul general al ApaServ Deva, Tiberiu Balint, consilier judeţean PNL, are şi el două societăţi la care este asociat, Tiberius SRL Deva şi CSA SRL Deva.

Un alt consilier judeţean, Bogdan Sever (PSD), este asociat la SC Adicons SRL Deva, iar social-democratul Doru Gaită este administrator la SC DO.GT Consulting SRL HD, în timp ce colegul său de legislativ Dumitru Ifrim (PNL) este administrator la SC Kamazz SRL.

Reprezentantul PRM din Consiliul Judeţean Hunedoara, Victor Leu, deţine mai multe firme, SC Victor Lowe, SC Incoserv Prest, SC Tender SA, la care este acţionar, fiind totodată administrator la SC Vulcan Bucureşti.

Maria Alina State, reprezentant al PDL Hunedoara, este director şi administrator la cinci societăţi comerciale, la trei dintre ele fiind şi acţionar, SC Avis 3000 SRL, SC Alis Prod Impex SA, SC Avis Com SRL, SC Avis Collection SRL şi SC Cick.

Consilierul judeţean Sorin Vasilescu (PSD) deţine Veritas, o societate ce produce mobilă, în timp ce Samuel Vereş (PDL) este asociat la SC Topopet Serv.

(Material realizat de Ramona Roşulescu, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici