Agenţia Spaţială Română are fonduri limitate. Dumitru Prunariu: România pierde teren în cursa spaţială

  • Ungaria şi Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic.
  • Dumitru Prunariu: România se află aproape pe ultimul loc în Europa în domeniul spaţial.
  • Agenţia Spaţială Română, înfiinţată în 1991, era cândva cea mai puternică din Europa de Est.
  • În prezent fondurile sunt limitate şi investiţiile în cercetare au scăzut în domeniul spaţial.
207 afișări
Imaginea articolului Agenţia Spaţială Română are fonduri limitate. Dumitru Prunariu: România pierde teren în cursa spaţială

„România pierde teren în cursa spaţială”, spune Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în Cosmos. În urmă cu câţiva ani, România era cea mai dezvoltată ţară din Estul Europei pe linie cosmică, dar acum fondurile sunt limitate, investiţiile în cercetare au scăzut, iar ţara noastră ajunge aproape pe ultimul loc în Europa în acest domeniu. Între timp, Ungaria şi Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiu, relatează Aleph News.

Dumitru Prunariu, cosmonaut, spune că după hotărârea de guvern prin care s-a organizat ca instituţie bugetară Agenţia Spaţială Română, a urmat o perioadă de creştere.

„Am reuşit să păstrăm în ţară specialişti care se ocupaseră de domeniul spaţial şi înainte. Am reuşit să păstrăm instituţii şi chiar să le reorientăm spre Europa. În anul 2000 am reuşit chiar să încheiem un acord cu NASA. Eu am fost cel care am semnat în numele Guvernului României, alături de administratorul adjunct al NASA pentru relaţii internaţionale, acel acord istoric de cooperare. Încet, am avut numeroase misiuni de evaluare din partea Agenţiei Spaţiale Europene, am dezvoltat proiecte, am arătat că putem contribui şi la dezvoltare industrială şi în sfârşit, din 2012 suntem membri plini ai Agenţiei Spaţiale”, a spus Dumitru Prunariu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici