Agentul Vlădan, care şi-a împuşcat mortal soţia şi pe colega acesteia, deferit justiţiei

Agentul de poliţie Gheorghe Vlădan, care în 5 martie şi-a împuşcat mortal soţia şi pe o colegă a acesteia într-un coafor din Bucureşti, rănind alte şase persoane în atacul armat, a fost deferit justiţiei, Tribunalul Bucureşti urmând să se pronunţe asupra vinovăţiei lui.

180 afișări
Imaginea articolului Agentul Vlădan, care şi-a împuşcat mortal soţia şi pe colega acesteia, deferit justiţiei

Agentul Vlădan, care şi-a împuşcat mortal soţia şi pe colega acesteia, deferit justiţiei (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza privind incidentul petrecut într-un coafor din Bucureşti şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gheorghe Vlădan sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală", informează, joi, Ministerul Public.

În 5 martie 2012, în jurul orei 17.30, inculpatul Vlădan "a executat mai multe focuri de armă asupra persoanelor aflate în salonul de coafură unde lucra soţia sa, încercând să o ucidă pe aceasta".

"În această cauză numărul părţilor vătămate şi victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care şase au fost rănite, două au fost ucise, iar asupra a altor două a executat foc de armă dar nu le-a rănit", arată sursa citată.

În cazul atacului armat de la coaforul Perla din Bucureşti, în care a fost arestat agentul de poliţie Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica "N. Kretzulescu", una dintre părţile civile a solicitat introducerea în cauză a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ca parte responsabilă civilmente.

Partea responsabilă civilmente este persoana chemată în procesul penal să răspundă din punct de vedere civil, deci potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta învinuitului sau inculpatului. Persoana, care deţine această calitate în cadrul procesului penal, va răspunde pentru sau alături de învinuit/inculpat la repararea prejudiciului cauzat prin săvârşirea infracţiunii.

Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a comunicat procurorilor, în urma expertizării lui Vlădan Gheorghe, că acesta "are discernământul păstrat în raport cu faptele pentru care este cercetat".

Vlădan Gheorghe a fost arestat în 6 martie 2012, pentru omor calificat şi deosebit de grav şi tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, PICCJ anunţând ulterior că au extins cercetările în cazul agentului de poliţie Gheorghe Vlădan, pentru alte două infracţiuni de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav.

"În continuarea cercetărilor în cauza privind incidentul petrecut într-un coafor din Bucureşti, când inculpatul Gheorghe Vlădan a tras mai multe focuri de armă, context în care au decedat două persoane, iar alte şase au fost rănite, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea cercetărilor faţă de inculpat pentru încă două infracţiuni de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav (în raport cu încă două persoane asupra cărora a executat foc de armă, fără însă a le vătăma)", preciza Ministerul Public.

Extinderea cercetărilor s-a întemeiat pe probele administrate în cauză, inclusiv pe concluziile constatării tehnico-ştiinţifice complexe în baza căreia specialiştii au stabilit succesiunea focurilor de armă trase în direcţia victimelor; timpul scurs între fiecare foc de armă; distanţa de la care s-a tras; direcţia de tragere.

Procurorii au înaintat, la data de 29 martie 2012, Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de prelungire a duratei arestării preventive pentru o perioadă de încă 30 de zile, începând cu data de 5 aprilie, până la data de 4 mai inclusiv.

"În urma atacului realizat cu o armă de foc, inculpatul Vlădan Gheorghe a ucis două persoane, una dintre acestea fiind soţia sa, iar alte şase au fost rănite şi transportate la Serviciile de urgenţă ale Spitalelor Floreasca şi Elias. În această cauză numărul părţilor vătămate şi victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care şase au fost rănite, două persoane au fost ucise, iar asupra a două persoane a executat foc de armă, dar nu le-a rănit", informa Ministerul Public.

Prin ordonanţa emisă de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, la data de 6 martie 2012 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Vlădan Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, o zi mai târziu fiind schimbată încadrarea juridică pentru faptele reţinute în sarcina acestuia, în infracţiunile de omor calificat şi deosebit de grav şi tentativă la omor calificat şi deosebit de grav. De asemenea, procurorii au dispus extinderea cercetărilor faţă de inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

În 5 martie, în jurul orei 17.30, Vlădan şi-a împuşcat mortal soţia şi pe o colegă a acesteia, în coaforul unde femeile lucrau, agentul rănind totodată şi alte şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului.

În aceeaşi zi, după ora 14.00, potrivit şefului Poliţiei Române, Liviu Popa, agentul Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14, unde soţia sa îl reclamase în data de 1 martie pentru ameninţări.

Florina Vlădan declarase la poliţie, în 1 martie, că bărbatul său, cu care se afla în acţiune de divorţ (termenul de judecată fiind pe 7 martie-n.r.) , o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Într-o criză de gelozie, Gheorghe Vlădan (53 de ani) a intrat în 5 martie, în jurul orei 17.30, în coaforul unde lucra soţia sa. De dimineaţă el dădea târcoale coaforului. În momentul în care a intrat în salon, el vorbea la telefon, apoi a discutat cu soţia sa, după care a ieşit pe holul unităţii unde îl urmase şi casiera Mariana Bendre (42 de ani), căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul îşi scoate de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri cu care o împuşcă în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi trage două gloanţe în casieră, după care agentul a intrat în camera unde era frizeria, unde a continuat să tragă. Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul iar casiera rănită se refugiase şi o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, iar agentul o împuşcă în cap. După care, agresorul continuă să tragă în coafor, au precizat surse judiciare.

Din momentul în care a intrat până a ieşit Vlădan din salonul de înfrumuseţare a durat trei minute şi 27 de secunde.

Dar doar aproape un minut a durat atacul armat al agresorului.

Imaginile i-au determinat pe anchetatori să extindă cercetările, întrucât acestuia nu i s-a descărcat pistolul, el pur şi simplu ţintindu-şi victimele.

De altfel, momentul surprins de camerele video ale unităţii când Vlădan o execută pe casieră este extrem de relevant pentru cauză, susţin sursele citate.

În urma atacului armat, cercetările privind împrejurările în care Vlădan a fost angajat la Ministerul de Interne, dar şi cum şi-a obţinut permisul de armă cu glonţ au relevat carenţe la nivelul MAI, inclusiv legislative.

Pe de altă parte, sunt cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu patru ofiţeri ai Secţiei 14 Poliţie, unde Florina Vlădan a depus în 1 martie 2012 plângerea în care consemna că soţul ei o ameninţă cu moarte, că sunt în divorţ şi că bărbatul ei deţine o armă cu glonţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici