Ajutor de la Guvern, pentru a compensa scumpirile la energie

Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, un proiect de act normativ prin care va aproba acordarea unui ajutor suplimentar în valoare de 150-200 de milioane de lei în vederea compensării majorării preţului la gaze, a declarat joi, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

18 afișări
Imaginea articolului Ajutor de la Guvern, pentru a compensa scumpirile la energie

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru (Imagine: Mediafax Foto)

Aceste ajutoare se vor acorda după majorarea tarifelor, anunţată pentru 1 iulie.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat că, în urma unei discuţii pe care a avut-o cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, s-a decis acordarea unui ajutor suplimentar de la bugetul de stat pentru susţinerea familiilor sau persoanelor singure cu venituri reduse, astfel încât acestea să nu fie afectate de recent anunţatele majorări.

Potrivit demnitarului, de suma care va fi acordată de la bugetul de stat vor beneficia circa 800.000 de persoane.

Decizia a fost luată după ce ANRE a anunţat majorarea preţurilor la gaze şi energie electrică.

Ministrul a explicat că, în total, preţul la gaze va creşte cu 21 de procente, după majorarea anunţată joi, cauzată în opinia ministrului de creşterea cu 30 la sută a preţului de import al gazelor.

Potrivit ministrului, numărul persoanelor care au beneficiat de ajutor în acest sens a crescut de la 1.418.000 în 2004 la 4.313.243 în 2008.

Totodată, Paul Păcuraru a precizat că limita veniturilor a crescut considerabil. Astfel, dacă în 2004 beneficiau de ajutoare persoanele care aveau venituri sub 246 de lei, limita pentru 2008 a fost stabilită la 615 lei.

Păcuraru a amintit că a fost dublat şi cuantumul maxim care se acordă cu titlu de ajutor, de la 166 de lei cât primeau beneficiari în 2004.

Potrivit ministrului Muncii, România plătea, în 2004, pentru ajutoare de acest gen circa 315 milioane de lei, iar anul acesta suma pe care o va plăti la acest capitol va fi de 1.072 de milioane de lei.

"Este evidentă preocuparea Guvernului pentru ca familiile cu venituri reduse să fie susţinute în plata facturii", a mai declarat ministrul Păcuraru.

El a mai amintit că, prin Ordonanţa de Urgenţă 14 din 2008, a fost constituit un fond social pentru acordarea de ajutoare sociale pentru familiile şi persoanele singure cu venituri reduse. Fondul este constituit din contribuţii de la Petrom şi RomGaz. Sumele plătite de cele două companii ar trebui să totalizeze 160 de milioane de lei.

Până în prezent, în cont au fost depuşi 54 de milioane de lei, contribuţia vărsându-se lunar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici