Ajutorul anual acordat veteranilor, văduvelor şi accidentaţilor de război ar putea creşte la 300 lei

Ajutorul anual acordat veteranilor, văduvelor şi accidentaţilor de război, pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, ar putea fi majorat cu 13 la sută, de la 265 la 300 de lei, potrivit unui proiect de HG al Ministerului Muncii.

Imaginea articolului Ajutorul anual acordat veteranilor, văduvelor şi accidentaţilor de război ar putea creşte la 300 lei

Ajutorul anual acordat veteranilor, văduvelor şi accidentaţilor de război ar putea creşte la 300 lei (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică, luni, un proiect de hotărâre de guvern privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de război, văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat.

Documentul prevede majorarea cu 13 la sută a ajutorului acordat, de la 265 la 300 de lei.

În nota de fundamentare ce însoţeşte documentul se arată că 29.936 de persoane au beneficiat în 2013 de acest ajutor.

"Având în vedere prevederile legale menţionate, cât şi dificultăţile cu care se confruntă această categorie de populaţie, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune majorarea ajutorului anual de la 265 lei la 300 lei, cu 13 la sută mai mult faţă de nivelul aprobat în anul 2013. Această majorare este motivată de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare şi la servicii în luna iulie 2014 faţă de luna iulie 2013", se precizează în nota de fundamentare.

Iniţiatorii proiectului de act normativ spun că, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică în buletinul de preţuri nr.7/2014, preţul la combustibili, gaze naturale şi energie termică a crescut cu 9,5 la sută. Pentru serviciile de apă, canal, salubritate creşterea este de şase la sută, iar pentru chirii, de 1,9 la sută.

"Ajutorul anual are drept scop susţinerea acestor persoane şi acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice. De ajutorul anual va beneficia un număr total de 22.974 persoane, din care 21.749 persoane plătite de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, 631 persoane plătite de Ministerul Apărării Naţionale, 593 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi o persoană plătită de Serviciul Român de Informaţii", se mai arată în nota de fundamentare.

Plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice se efectuează de către casele de pensii publice.

Pentru plata acestui ajutor, în bugetul MMFPSPV pe 2014 este prevăzută suma de 8.700.000 lei, în cel al MApN sunt alocaţi 420.000 de lei, în cel al MAI, 267.000 de lei, iar în bugetul SRI, 300 de lei.

Proiectul de HG va fi în dezbatere publică până în 22 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici