AJVPS Dâmboviţa: Avem siguranţa că aceeaşi ursoaică se face vinovată de atacuri. Nu mai sunt alţi urşi în zona Vârfuri

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi Dâmboviţa spun că în zona localităţii Vârfuri nu mai sunt alţi urşi în afara ursoaicei cu pui şi precizează că vânătorii au văzut urmele animalelor în pădure.

570 afișări
Imaginea articolului AJVPS Dâmboviţa: Avem siguranţa că aceeaşi ursoaică se face vinovată de atacuri. Nu mai sunt alţi urşi în zona Vârfuri

AJVPS Dâmboviţa: Avem siguranţa că aceeaşi ursoaică se face vinovată de atacuri. Nu mai sunt alţi urşi în zona Vârfuri

Potrivit reprezentanţilor AJVPS Dâmboviţa, pentru "recoltarea" urşilor sunt necesare autorizaţii de la Ministerul Mediului.

"Vom continua aceeaşi acţiune de îndepărtare atât aici cât şi în alte zone din fondul de vânătoare unde am avut semnale că ar fi ajuns ursoaica cu puii. Avem siguranţa că este aceeaşi ursoaică, nu mai sunt alţi urşi în zonă. Ministerul a fost informat despre această situaţie şi tot aceştia sunt cei care decid ce se va întâmpla, vă daţi seama, este vorba de o ursoaică cu pui şi, totodată, este vorba de o specie protejată. Pentru recoltarea acestor animale sunt necesare alte autorizaţii din partea ministerului. Noi ca şi asociaţie avem datoria să o îndepărtăm în primul rând. În concluzie, vânătorii nu au văzut ursoaica cu puii, dar au văzut urmele lor în pădurile din zona localităţii Vârfuri", a declarat directorul AJVPS Dâmboviţa, Cristian Stan.

Poliţiştii şi jandarmii patrulează de 48 de ore în comuna Vârfuri şi îi avertizează pe localnici să nu se îndepărteze de case, câţiva săteni declarând că au găsit şi ei urme ale ursoaicei şi puilor pe uliţa unde au case.

Două persoane, tată şi fiu, au fost atacate de o ursoaică, duminică dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, în timp ce se aflau într-un grajd din gospodărie, la faţa locului ajungând două echipaje medicale.

Bărbatul de 45 de ani a povestit că el şi fiul său, de 19 ani, se aflau în grajdul din gospodărie pentru a hrăni animalele, iar la un moment dat au fost atacaţi de o ursoaică.

"Avem răni la mâini, dar e bine că am scăpat cu viaţă. Ne-am dus spre grajd ca să dăm mâncare la animale şi atunci, în faţa grajdului, ne-a atacat şi ne-a muşcat ursoaica. Am asmuţit câinele care nu era legat, avem mai mulţi câini, dar ceilalţi erau legaţi, am vrut să ne refugiem în grajd, a fost o luptă cu animalul, a mea şi băiatului meu, dar am avut noroc cu câinele care au alungat-o. Aşa ne-am salvat. Apoi am sunat la 112", declara bărbatul.

Cei doi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Orăşenesc din Pucioasa, starea lor fiind stabilă.

Câteva ore mai târziu, un alt bărbat, în vârstă de 58 de ani, tot din localitatea Vârfuri, a fost atacat de urs. Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spitalul din Pucioasa, unde medicii au decis să fie transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, declarat că pădurarii urmează să stabilească dacă cele trei persoane din localitatea Vârfuri au fost atacate de acelaşi urs, precizând că "se poate ajunge până la împuşcarea animalului dacă se impune şi nu se mai poate face nimic".

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi Dâmboviţa afirmau că ursul care i-a atacat duminică dimineaţă pe bărbatul de 45 de ani şi pe fiul acestuia, în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, a fost provocat, fapt confirmat şi de rudele celor două victime.

"Ursoaica a plecat, a dat să fugă. Bărbatul meu, în mod instinctiv a dat să o alunge, iar ursoaica, văzând că se duc bărbatul meu şi câinele ciobanesc spre ea, s-a întors, i-a rupt hainele şi l-a muşcat de mână. Fiul meu când a văzut că taică-su este încolţit şi nu avea cu ce să-l ajute, a luat toporul sau lopata, nici eu nu ştiu prea bine, şi în acel moment s-a întors spre băiat. Vă daţi seama ce am simţit eu ca mamă când am văzut ursoaica peste fiul meu. Ce să vă mai spun, a fost groaznic", spunea soţia bărbatului de 45 de ani.

Conducerea ISJ Dâmboviţa a decis, luni, ca 20 de copii din comuna Vârfuri să nu meargă la cursuri, din cauza ursoaicei cu pui, în condiţiile în care drumul trece prin pădure.

Luni dimineaţă, o turmă de oi din aceeaşi localitate a fost atacată de un urs, trei fiind omorâte şi altele rănite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici