Al 14-lea caz de gripă AH1N1 - o fetiţă venită de la Toronto

Fetiţa diagnosticată, sâmbătă, cu gripă AH1N1 după ce s-a întors de la Toronto a fost internată iniţial la spitalul din Reşiţa, fiind transferată la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara după ce s-a confirmat că este infectată cu noul virus gripal, a declarat directorul DSP Timiş, Horia Vermeşan.

14 afișări
Imaginea articolului Al 14-lea caz de gripă AH1N1 - o fetiţă venită de la Toronto

Al 14-lea caz de gripă AH1N1 - o fetiţă venită de pe continentul nord-american (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, Horia Vermeşan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că fetiţa a venit din Toronto în 11 iunie, împreună cu străbunica sa şi au mers în judeţul Caraş-Severin, unde au rude.

Din cauza simptomelor, fetiţa a fost dusă la spitalul din Reşiţa, iar după ce s-a confirmat că are virusul AH1N1 a fost trimisă, împreună cu străbunica sa, la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

"Sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase. Alături de fetiţă este şi străbunica ei, care este doar însoţitoare. Fetiţa este bine, este strict monitorizată, primeşte tratament şi au fost urmate procedurile impuse de Ministerul Sănătăţii", a spus Horia Vermeşan.

La Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara sunt amenajate două saloane speciale pentru cazurile de gripă AH1N1.

Institutul Cantacuzino a confirmat, sâmbătă, un nou caz de gripă AH1N1, la o fetiţă venită de pe continentul nord-american la Timişoara, în 11 iunie, împreună cu străbunica ei, în prezent România având 14 cazuri de infectare cu noul virus gripal.

"Este vorba tot despre un caz de import, o fetiţă sosită împreună cu străbunica sa, de pe continentul nord-american, în data de 11 iunie a.c., pe aeroportul din Timişoara", informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de sâmbătă.

În România sunt înregistrate 14 cazuri de îmbolnavire cu noua gripă. Dintre acestea, nouă persoane sunt deja externate, fiind vindecate, iar pacienţii care sunt internaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" au o evoluţie favorabilă şi primesc în continuare tratament de specialitate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că pandemia de gripă anunţată de OMS are un nivel moderat. Bazac atrage atenţia că în ţara noastră viaţa trebuie să decurgă absolut normal şi că populaţia nu trebuie să fie afectată. "Totul este sub control - cazurile existente pot fi tratate fără probleme", a spus Bazac.

Ministerul Sănătăţii (MS) reaminteşte populaţiei că toate persoanele care călătoresc trebuie să respecte măsurile preventive comunicate de autorităţi. Astfel, MS atenţionează că este foarte important ca persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la medic.

"Dacă prezentaţi următoarele simptome - tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius - prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi", potrivit recomandărilor MS.

Persoanele bolnave trebuie să păstreze distanţa faţă de ceilalţi oameni, pentru a evita să îi îmbolnăvească pe cei din jur. Bolnavii vor evita aglomeraţiile şi mulţimile, nu vor merge la serviciu sau la şcoală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici