Alba: Căpitan din Jandarmerie şi fost inspector-şef, reţinuţi de DNA Militar pentru fals şi şantaj

Fostul inspector-şef din Jandarmerie de la Alba Ioan Onaca Herţa şi căpitanul Liviu Valentin Rusu au fost reţinuţi de procurorii militari anticorupţie, după ce ar fi falsificat peste 160 de adeverinţe necesare pentru credite bancare, denunţătorul din caz fiind o femeie şantajată de Rusu.

360 afișări
Imaginea articolului Alba: Căpitan din Jandarmerie şi fost inspector-şef, reţinuţi de DNA Militar pentru fals şi şantaj

Alba: Căpitan din Jandarmerie şi fost inspector-şef, reţinuţi de DNA Militar pentru fals şi şantaj

Fostul inspector şef al jandarmilor din Alba Ioan Onaca Herţa şi căpitanul Liviu Valentin Rusu de la Jandarmeria Alba au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii militari anticorupţie de la structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Liviu Rusu, comandant de grupă în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Alba, este cercetat de procurorii militari anticorupţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, şantaj, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată - trei fapte, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată - trei fapte şi înşelăciune în formă continuată - două fapte, se precizează într-un comunicat de miercuri seară remis MEDIAFAX de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).  

În acelaşi dosar este cercetat colonelul în rezervă Ioan Onac Herţa, fost inspector şef la IJJ Alba, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial, înşelăciune - patru fapte, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals intelectual şi omisiunea sesizării organelor judiciare - şapte fapte.  

Potrivit anchetatorilor, începând din 2006, Ioan Onac Herţa, în calitate de inspector şef în cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a peste 150 de documente false pe baza cărora, atât inculpatul, cât şi angajaţi ai IJJ Alba, au obţinut diferite credite bancare.

În perioada 2007-2010, Liviu Rusu a depus la bancă o adeverinţă de salariu eliberată de către comanda unităţii, semnată şi de Herţa, şi o cerere de acordare a unui împrumut, ambele falsificate în sensul majorării venitului realizat de titular, scopul fiind de a-l ajuta să obţină un credit ipotecar mai mare, în mod ilegal, susţine DNA.

De asemenea, Rusu a depus la o instanţă judecătorească o adeverinţă falsificată prin menţionarea unui salariu lunar mai mic decât cel real, pentru a nu plăti la buget taxa de timbru judiciar.

În 2007, pe fondul existenţei unei plângeri penale la IPJ Alba faţă de Liviu Rusu, acesta, în timpul programului de lucru, folosind un autovehicul al Jandarmeriei, s-a deplasat şi a pătruns într-un spital, pentru rezolvarea unor probleme personale şi a provocat o stare conflictuală, în încercarea de a obţine probe în vederea disculpării sale.

"Ca urmare a unei plângeri formulate chiar de mama sa împotriva lui Rusu Liviu – Valentin după conflictul din spital, plângere adresată şefului de la acea vreme al I.J.J. Alba, respectiv inculpatului Herţa Ioan Onac, inculpatul Rusu Liviu Valentin a ascuns adevărul, expunând o situaţie neconformă cu realitatea. Fără să ceară alte relaţii de la IPJ Alba (unde fusese depusă plângerea împotriva inculpatului Rusu Liviu – Valentin) şi fără să facă alte investigaţii, inculpatul Herţa Ioan Onac a întocmit şi semnat o adresă în care a precizat, în fals, că la data de 2.02.2007, lucrătorul de jandarmi Rusu Liviu Valentin ar fi intrat în unitatea spitalicească la solicitarea organelor de poliţie şi că, de altfel, unitatea respectivă se afla în raza lui de patrulare. Astfel, în demersul de a-şi proteja subordonatul, Herţa Ioan Onac nu şi-a respectat obligaţia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise", se mai arată în comunicatul DNA.

În perioada 2006-2007, mai precizează DNA, acelaşi Liviu Rusu a cerut şi primit diferite sume de bani de la o persoană, ameninţând-o că, în situaţia în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromiţătoare care i-ar putea afecta imaginea şi viaţa de familie. Totodată, prin ameninţare, a constrâns-o pe aceeaşi persoană să întocmească un înscris din care rezulta că aceasta îi datora inculpatului suma de 45.000 lei, fapt neadevărat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că persoana şantajată este fosta concubină a lui Rusu.

Potrivit surselor citate, din momentul în care cei doi s-au despărţit, căpitanul de jandarmi a început să o şantajeze pe femeie cu respectivele poze. Mai mult, spun aceleaşi surse, Rusu ar fi agresat-o pe femeie când aceasta l-a anunţat că doreşte să pună punct relaţiei.

Pe de altă parte, arată DNA, în perioada 2006-2013, profitând de funcţia de comandant de grupă, Liviu Rusu "şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, pe timpul misiunilor de pază şi patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, în sensul că, în toată perioada descrisă, acesta dădea ordin conducătorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei, să staţioneze în mod repetat şi nelegal, în diferite locaţii, pentru ca el să îşi poată rezolva probleme personale".

"La data de 19 iulie 2011, opt subofiţeri ce făceau parte din grupa al cărei comandant era Rusu Liviu Valentin au depus rapoarte personale inspectorului şef al IJJ Alba, Herţa Ioan Onac privind staţionările nelegale. Ca urmare a rapoartelor, deşi s-a propus de către comisia de control, comandantul Herţa Ioan Onac nu a sesizat nici consiliile de onoare de la nivelul unităţii şi nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetări împotriva lui Rusu Liviu Valentin pentru aspectele penale reclamate de subordonaţii săi", se mai menţionează în comunicatul DNA.

În 2011, Herţa, deşi luase la cunoştinţă despre o faptă de furt calificat săvârşită de Rusu Liviu Valentin în paguba unui subordonat, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a sesiza de îndată organul judiciar competent, mai susţin anchetatorii.

În 2006, un subordonat al lui Ioan Herţa a întocmit un raport în care a consemnat că era nevoit să efectueze servicii mai dese, din cauză că un alt coleg lipsea luni întregi de la serviciu. Acesta din urmă, fiind zugrav, avea permisiune din partea şefilor săi să lipsească în schimbul unor lucrări pe care le executa gratuit. Astfel, susţine DNA, Herţa nu şi-a respectat obligaţia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

Procurorii DNA mai spusn că, în perioada 2005-2006, Liviu Rusu a lucrat fără forme legale la o baltă de pescuit aparţinând unei societăţi comerciale şi s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiaşi societăţi, prestând astfel activităţi incompatibile cu funcţia exercitată. Nici de această dată, şeful lui nu a sesizat organele competente, susţine DNA.

La fel s-a fi întâmplat în 2009, când, potrivit anchetatorilor, Herţa nu a reclamat că un subordonat al său a lovit un ofiţer inferior în grad. 

Liviu Rusu şi Ioan Herţa au fost reţinuţi miercuri şi vor fi prezentaţi, joi, Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici