Alba Iulia: 500 de persoane participă la manifestările de Ziua Naţională- VIDEO

Aproximativ 500 de persoane, între care reprezentanţi ai partidelor şi oficialităţi locale, participă, marţi dimineaţă, la manifestările de Ziua Naţională de la Alba Iulia, care au început în faţa Palatului Administrativ, reprezentanţii PSD purtând geci roşii cu mesajul "Mircea Geoană preşedinte".

243 afișări
Imaginea articolului Alba Iulia: 500 de persoane participă la manifestările de Ziua Naţională- VIDEO

Alba Iulia: 500 de persoane participă la manifestările de Ziua Naţională (Imagine: Cătălin Cadan/Mediafax Foto)

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au început la ora 9.30, cu momente solemne la statuile lui I. I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, unde se depun coroane şi jerbe de flori.

La manifestări este aşteptat să ajungă, în jurul orei 10.00, şi premierul Emil Boc, pentru a participa la ceremonialul de depunere de coroane la statuia lui Mihai Viteazul.

Printre participanţi se află mulţi reprezentanţi ai partidelor, iar membrii PSD şi PNŢCD poartă eşarfe sau haine în culorile şi cu însemnele celor două formaţiuni politice. Reprezentanţii PSD nu s-au aşezat în mulţimea de participanţi, ci au format un grup separat, pe unul dintre trotuarele din spatele statuii lui I.I. C. Brătianu, iar gecile pe care le poartă, de culoare roşie, au pe spate mesajul "Mircea Geoană preşedinte".

La manifestări sunt prezenţi vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş, parlamentarii Teodor Atanasiu (PNL), Călin Potor (PDL), Clement Negruţ (PDL), Radu Coclici (PSD), Nicolae Dobra (PDL), primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi prefectul Ştefan Bardan.

Video Stirileprotv.ro

Participanţii vor urca apoi în cetatea istorică din Alba Iulia, urmând să depună jerbe şi coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul şi la busturile făuritorilor Unirii din jurul Sălii Unirii.

Ceremonial al schimbării gărzii în cetatea din Alba Iulia

Autorităţile din Alba Iulia vor primi, în sala Unirii, soliile din cetăţile de scaun, moment care se păstrează în fiecare an şi aduce aminte de întâlnirea din 1918 a delegaţiilor sosite la Alba Iulia.

La ora 11.30 este programat un ceremonial al schimbării gărzii în cetatea din Alba Iulia, realizat de garda cetăţii, formată din câteva zeci de persoane, în mare parte foşti militari îmbrăcaţi în uniforme medievale.

IPS Andrei oficiază slujba religioasă

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României de la Alba Iulia vor include un Te Deum, oficiat pe un podium special amenajat în faţa Catedralei Reîntregirii.

Slujba va începe la ora 12.00, fiind oficiată de un sobor de ierarhi şi preoţi în frunte cu IPS Andrei, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Alături de arhiepiscopul de Alba Iulia vor mai fi prezenţi IPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, PS Andrei Făgărăşanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Lucian, episcopul Caransebeşului, PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Vasile Someşanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului şi PS Iustin, arhiereu-vicar al episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

După terminarea slujbei, participanţii la manifestări vor depune jerbe şi coroane de flori la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, monumente dezvelite în cadrul manifestărilor de Ziua Naţională de anul trecut.

21.000 de sarmale şi 1.500 de litri de vin

Va urma apoi o paradă culturală dedicată Zilei Naţionale, la care vor participa câteva sute de reprezentanţi ai comunelor din Alba, îmbrăcaţi în costume populare.

În jurul orei 13.30, pe Platoul Romanilor din cetate este programat un spectacol de muzică populară şi va avea loc vernisajul unor expoziţii gastronomice în aer liber.

În aceeaşi perioadă va începe şi servirea mesei populare. Autorităţile din Alba au pregătit 21.000 de sarmale şi 1.500 de litri de vin pentru a le oferi gratuit participanţilor la manifestările organizate la Alba Iulia.

Câteva zeci de bucătari au început încă de luni pregătirea sarmalelor, în bucătăria unui hotel din Alba Iulia, iar în cursul nopţii trecute aceste au fost puse la fiert, astfel încât să fie oferite la masa populară pregătită de autorităţi. Masa populară va fi servită pe Platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi, iar o porţie va cuprinde trei sarmale, o bucată de şuncă şi o chiflă, la care se va adăuga un pahar cu vin.

Salve de tun în cinstea Zilei Naţionale

În jurul orei 14.30, la Traseul celor Trei Fortificaţii va avea loc un ceremonial special, cu salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României.

Seara, vor avea loc un foc de artificii şi un concert în aer liber, în care vor evolua Anda Adam, Compact şi Direcţia 5.

Bugetul din acest an al manifestărilor este de aproximativ 700.000 de lei, dintre care 400.000 sunt alocaţi de Guvernul României, iar restul de Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia.

Anul trecut, pentru manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României doar Guvernul a alocat 2,2 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici