Alegerea noului patriarh ar putea fi influenţată politic, susţin Ziua şi Evenimentul Zilei

Alegerea noului patriarh ar putea fi influenţată politic, apreciază ziarele "Ziua" şi "Evenimentul Zilei" în articolele principale ale ediţiilor de miercuri, primul titrând "Patriarhul politic", iar cel de-al doilea "Patriarhul României, votat de Frunzăverde, Miluţ şi Onaca".

1 afișare
Imaginea articolului Alegerea noului patriarh ar putea fi influenţată politic, susţin Ziua şi Evenimentul Zilei

Alegerea noului patriarh ar putea fi influenţată politic, susţin Ziua şi Evenimentul Zilei

"Evenimentul Zilei" arată că mai mulţi politicieni fac parte din organismul care îl va alege pe cel de-al şaselea Patriarh al României, în calitate de reprezentanţi ai laicilor în Colegiul Electoral Bisericesc.

Reprezentanţii laici ai eparhiilor în Colegiul Electoral Bisericesc sunt nume foarte cunoscute. Votul lor va atârna greu la alegerea viitorului Patriarh, din moment ce, din aproximativ 180 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, circa 70 sunt ale laicilor, susţine sursa citată.

"Evenimentul Zilei" publică o "listă parţială" a membrilor laici ai Colegiului Electoral Bisericesc, între numele foarte cunoscute de pe listă aflându-se:

- Sorin Frunzăverde (inginer, 47 de ani) este vicepreşedinte PD din 2005. A fost ministru al Mediului şi al Apărării în guvernarea CDR şi l-a înlocuit, în 2006, pe Theodor Atanasiu în funcţia de ministru al Apărarii, fiind demis în aprilie 2007 odată cu restructurarea guvernamentală.

- Cornel Popa (profesor de fizică, 56 de ani) este deputat de Bihor din partea PNL din 2000, când a devenit şi membru al formaţiunii, iar în septembrie 2001 a ajuns preşedintele filialei PNL Bihor. În prezent este vicepreşedinte al formaţiunii liberale.

- Constantin Bălăceanu-Stolnici (academician, 84 de ani), preşedinte al Societăţii Ateneul Român, a dezvăluit în aprilie 2007 faptul că a fost informator al Securităţii începând cu 1974, ca şef de secţie la Institutul „Ana Aslan”. El a declarat pentru "Evenimentul Zilei" că încă nu s-a gândit cine ar trebui să-i ia locul Patriarhului Teoctist.

- Nicolae Noica (inginer constructor, 64 de ani) a fost deputat din partea PNŢCD în perioada 1996-2000. O vreme el a făcut parte şi din guvernul Ciorbea. În 1996 a fost numit în funcţia de ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.

- Marian Petre Miluţ (inginer, 52 de ani) este preşedinte al PNŢCD din 2004 şi are o avere estimată la 130 de milioane de euro. Miluţ este nehotărât în privinţa votului, precizând că, "în primul rând, Sfântul Sinod trebuie să ia o hotărâre asupra noului Patriarh".

- Dorel Onaca (42 de ani), membru PD şi om de afaceri, a fost unul dintre oamenii care i-au stat aproape lui Traian Băsescu în perioada în care acesta a fost suspendat din funcţia de preşedinte. Onaca a fost senator din partea PRM în legislatura 2000-2004.

"Ziua" prezintă o listă mai amplă a celor care vor alege noul patriarh care conţine unele dintre numele invocate de "Evenimentul Zilei". Listele publicate de de cele două ziare corespund parţial.

Între numele publicate de "Ziua", printre cei care îl vor alege pe viitorul patriarh se regăsesc: Dorel Onaca, senator PD (ex-PRM), apropiat al preşedintelui Traian Băsescu; Gheorghe Martin, ex-prefect PSD al judeţului Constanţa; Marian Petre Miluţ, presedinte PNŢCD; Cornel Popa, deputat PNL; acad. prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici