Alegerea vicepreşedintelui CSM şi revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica, amânate

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, alegerea vicepreşedintelui, în urma solicitării lui Adrian Bordea, singurul candidat pentru această funcţie, precum şi luarea unei decizii privind revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica din CSM.

686 afişări
Imaginea articolului Alegerea vicepreşedintelui CSM şi revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica, amânate

Alegerea vicepreşedintelui CSM şi revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica, amânate (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Judecătorul Adrian Bordea a cerut amânarea pentru o dată ulterioară a procedurii de alegere a vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, invocând că procedura ar dura, iar mulţi membri ai CSM trebuie să meargă la şedinţele de bilanţ de la instanţe şi parchete.

Totodată, a fost amânată şi luarea unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii era primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Plenului CSM.

Pe ordinea de zi a Plenul Consiliului Superior al Magistraturii erau şi cele două note ale Direcţiei Legislaţie a CSM referitoare la solicitările Judecătoriei Râmnicu Vâlcea şi Curţii de Apel Cluj de revocare a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

În şedinţa Plenului CSM s-a pus în discuţie trimiterea centralizatoarelor cu voturi ale adunărilor generale ale instanţelor la o comisie a CSM, pentru a analiza dacă s-a respectat procedura de vot, cea referitoare la opţiunile de vot şi centralizarea voturilor.

În acest sens, procurorul George Muscalu a spus că a observat că în cadrul a două judecătorii nu s-a întrunit cvorumul, deşi s-a consemnat că la acestea s-a decis revocarea.

În replică, judecătorul Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a spus că sunt două erori pe care şi le asumă, însă a atras atenţia că decizia unei adunări generale a judecătorilor este un act administrativ pe care nu CSM îl poate îndrepta.

Judecătorul Mateescu a arătat că se pune în discuţie legitimitatea celor doi colegi judecători a căror revocare se cere, iar mesajul este prost atât pentru sistem, cât şi pentru opinia publică. 

Judecătoare Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, prezentă în sală, a reiterat faptul că este vorba de un act administrativ care nu poate fi îndreptat de către CSM, iar analizarea de către o comisie a Consiliului a centralizării voturilor ar însemna discutarea pe fondul problemei.

Pe de altă parte, judecătoarea Lupea a spus că, în ce priveşte adunările geneale ale Curţilor de Apel, sunt consemate într-un tabel opţiunile de vot, neexistând niciun fel de eroare.

Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, şi-a anunţat în 5 februarie candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, în urma şedinţei Secţiei pentru judecători a forului.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii înaintea şedinţei din 23 ianuarie a Plenului CSM, în care urmau să aibă loc alegerile pentru această funcţie.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM. Acţiunea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraţilor împotriva membrilor Consiliului.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, a anunţat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curţi de apel din ţară din totalul de 16.

Curţile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Curtea Militară de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Piteşti, Curtea de Apel Ploieşti, Curtea de Apel Târgu Mureş şi Curtea de Apel Timişoara. La fiecare dintre aceste curţi de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanţei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

"În urma centralizării voturilor la aceste curţi de apel, precum şi la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la şedinţa adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri", se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Cluj. 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici