Alegerile prezidenţiale 2019. MAI: Ministrul a cerut angajaţilor să rămână departe de orice fel de încercare de influenţare

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a cerut angajaţilor MAI ca, la alegerile de duminică, să rămână departe de orice încercare de influenţare din partea candidaţilor şi să dea dovadă de profesionalism, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

234 afişări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale 2019. MAI: Ministrul a cerut angajaţilor să rămână departe de orice fel de încercare de influenţare

MAI, despre alegeri: Ministrul a cerut angajaţilor să rămână departe de încercarea de influenţare

„Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a solicitat angajaţilor MAI să dea dovadă de profesionalism şi operativitate în îndeplinirea atribuţiilor conexe procesului electoral şi să rămână departe de orice fel de încercare de influenţare din partea competitorilor electorali”, a transmis Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Ministerul Afacerilor Interne are ca prioritate principală desfăşurarea în condiţii de siguranţă publică a scrutinului de duminică la nivelul întregii ţări, mai transmite Monica Dajbog.

Din punct de vedere organizatoric, au fost respectate toate termenele prevăzute în programul calendaristic.

„Materialele necesare votării au fost distribuite la nivelul fiecărui judeţ, sub pază, şi aşa vor rămâne până ce vor ajunge în secţiile de votare. Toate materialele vor fi preluate sâmbătă de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Reamintesc că, în cadrul secţiilor de vot, potrivit legii, măsurile de organizare şi cele de ordine publică necesare pentru ca scrutinul să decurgă în bune condiţii sunt în responsabilitatea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiei de votare”, mai arată sursa citată.

Aproximativ 20.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative vor asigura duminică paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară.

„Ordinea publică la nivel naţional va fi asigurată de peste 13.800 de angajaţi ai ministerului, iar alţi 3.600 de specialişti vor fi pregătiţi să verifice şi să soluţioneze cu celeritate sesizările privind posibile incidente electorale. În acest sens, la nivelul MAI a fost elaborat un Ghid cu principalele dispoziţii legale aplicabile procesului electoral, ghid care a fost transmis din timp tuturor structurilor.
În total, duminică, pentru desfăşurarea procesului electoral în condiţii de maximă siguranţă vor fi mobilizaţi aproximativ 37.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne”, mai spune Dajbog.

La alegerile de duminică, alegătorii pot vota la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Însă cel care în ziua votului se află în alt oraş, poate vota la orice secţie de votare din apropiere.

Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

În ţară, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru a vota numai de către cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, dar votează în România. Evident, aceste trei tipuri de paşaport pot fi folosite pentru a vota şi de către cetăţenii români care votează în străinătate.

Şi la alegerile prezidenţiale se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Pentru cetăţenii care doresc să voteze dar nu deţin documente de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judeţene şi Direcţiei din Bucureşti să lucreze cu publicul şi în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel: de la ora 8.00 la 16.00 pe 9 noiembrie şi de la ora 7.00 la 21 în data de 10 noiembrie.

Taguri:
mai,
alegeri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici