ALERTĂ ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină în 11 judeţe/ Capitala şi alte 20 judeţe, sub avertizare de cod galben / Tornadă pe Platoul Bucegilor FOTO

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină pentru estul Munteniei, sudul Moldovei şi Dobrogea, valabilă până la ora 21.00. Alte 20 judeţe şi Capitala sunt sub avertizare cod galben.

47017 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ ANM: Cod portocaliu  de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină în 11 judeţe/ Capitala şi  alte 20 judeţe, sub avertizare de cod galben / Tornadă pe Platoul Bucegilor  FOTO

ALERTĂ ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină în 11 judeţe/ Capitala şi alte 20 judeţe, sub avertizare de cod galben / Tornadă pe Platoul Bucegilor

UPDATE: Rupere de nori într-o localitate din judeţul Vaslui. O persoană imobilizată la pat, evacuată 

O ploaie torenţială, însoţită de grindină, s-a abătut, sâmbătă, asupra localităţii Pribeşti din judeţul Vaslui. Apa s-a adunat pe străzile localităţii, a afectat drumul comunal, iar o persoană imobilizată la pat a fost evacuată de pompieri.

Mai multe gospodării din localitatea vasluiană Pribeşti au fost inundate după o ploaie torenţială de aproximativ 30 de minute, duminică după-amiază.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vaslui, în jumătate de oră au căzut 30 de litri/mp şi grindină de mici dimensiuni.
 

Printr-un apel la 112 a fost solicitat ajutor pentru a evacua din locuinţă o persoană imobilizată la pat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a trimis în zonă patru autospeciale, o barcă, două motopompe şi 11 subofiţeri.

Reprezentanţilor Prefecturii Vaslui au anunţat ulterior că o bătrână de 80 de ani imobilizată la pat a fost evacuată din locuinţă şi dusă la rude, după ce casa ei a fost indundată în urma ploii torenţiale.
 

Au fost inundate 15 case şi 40 de curţi. De asemenea, a fost distrus un podeţ de 8 metri.

Judeţul Vaslui se află, alături de alte zece judeţe, sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată până la ora 21.00.

UPDATE: Tornadă filmată pe Platoul Bucegilor, aproape de Piatra Arsă

O tornadă de mici dimensiuni a fost filmată pe Platoul Bucegilor, aproape de Piatra Arsă. Imaginile au fost postate pe Facebook şi au strâns rapid peste 100 de aprecieri.

Persoana care a postat imaginile şi-a denumit postarea „08.06.2019, aproape de Piatra Arsă”.

Un utilizator Facebook comentează: „La 2000 m.... incredibil!”, în condiţiile în care tornadele se formează cel mai frecvent în zonele de câmpie, nu la munte.

Tornadele se produc când curenţi de aer cald şi rece se ciocnesc şi creează o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută.

În ultima perioadă, în România au fost filmate tot mai multe tornade. Astfel, recent au apărut imagini în Baia Mare cu o „tornadă pe orizontală” sau cu o tornadă care nu a atins pământul, în judeţul Braşov.

În aprilie, cel puţin 10 case au rămas fără acoperişuri din cauza tornadei ce s-a format în judeţul Călăraşi, în zona localităţii Drajna. De asemenea, un autocar cu 39 de pasageri s-a răsturnat pe raza localităţii Drajna, în zona în care a fost filmată şi tornada.

Imaginile cu tornada pot fi urmărite AICI.

Meteorologii anunţă, într-o informare, că de sâmbătă de la ora 10.00 până marţi la ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării.

Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...40 l/mp.

Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor şi serilor.

De asemenea, ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină, pentru estul Munteniei, sudul Moldovei şi Dobrogea, valabilă de la ora 14.00 până la ora 21.00. Sunt vizate judeţele Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova şi Dâmboviţa.

Aici se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torenţiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină şi frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi pe arii restrânse 50...60 l/mp.

Totodată, judeţele Maramureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Caraş Severin, Hunedoara, Botoşani, Iaşi, Bacău, Giurgiu şi Bucureşti sunt, de la ora 12.00 până la 23.00, sub avertizare cod galben.

În estul şi sud-estul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp, iar izolat 40...50 l/mp.

Taguri:
cod portocaliu,
ploi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici