Alertă în Alba: Intervenţie pentru crearea unei căi de acces spre barajul avariat Tăul Mare

Autorităţile din Alba intervin duminică dimineaţa pentru crearea unei căi de acces spre barajul lacului Tăul Mare pentru camioanele de mare tonaj care transportă motopompele, având în vedere că drumul în zonă este greu practicabil.

5231 afișări
Imaginea articolului Alertă în Alba: Intervenţie pentru crearea unei căi de acces spre barajul avariat Tăul Mare

FOTO alba24

Autorităţile din Alba intervin duminică dimineaţa pentru crearea unei căi de acces spre barajul lacului Tăul Mare pentru camioanele de mare tonaj care transportă motopompele, având în vedere că drumul în zonă este greu practicabil.

„În aceste momente se încearcă crearea unui drum de acces, deoarece drumul este impracticabil până la barajul lacului Tăul Mare de către autospecialele mari de intervenţie cu motopompe de mare capacitate ale pompierilor. Şase astfel de motopompe au fost dislocate în zonă, fiecare având o capacitate de evacuare a 10.000 de litri pe minut”, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.

Acesta a spus că drumul în zona montană este greu practicabil, fiind parcurs până acum doar cu autoturisme de teren 4X4.

La faţa locului se intervine cu două buldozere de mare capacitate şi cu alte autospeciale aparţinând operatorilor din zonă.

În urma acestor lucrări, camioanele de mare tonaj care transportă cele şase motopompe vor putea ajunge la baraj.

„Cu ajutorul acestora se va încerca golirea lacului, concomitent cu o expertiză care se face în aceste momente de către un expert, care a şi participat la întocmirea documentaţiei ce a stat la baza autorizaţiei de funcţionare a acestui baraj. Acest expert ne va spune dacă riscul este prezent sau este doar o defecţiune minoră, urmând ca în funcţie de soluţia tehnică populaţia fie să se întoarcă la locuinţele sale, fie să fie din nou rugaţi şi cei care au refuzat evacuarea să o facă”, a mai spus Botezan.

Potrivit ISU Alba, 268 de persoane au fost vizate de evacuare. 70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităţilor evacuarea şi cazarea în spaţiile puse la dispoziţie. Restul au refuzat evacuarea.

Potrivit ISU Alba, autorităţile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roşia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

La faţa locului au fost dislocaţi 71 de militari din cadrul ISU Alba, cu două camioane cu două motopompe, două microbuze, 8 autoturisme, două autospeciale de intervenţie şi a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU Hunedoara, ISU Mureş, ISU Cluj şi ISU Bihor.

La faţa locului intervin şi 60 jandarmi cu 15 maşini şi 16 poliţişti cu 7 autospeciale.

Începând cu ora 6.00, secretarul de stat în cadrul MAI Raed Arafat a ajuns la faţa locului, unde a avut şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici