Alianţa Bugetarilor refuză semnarea acordurilor individuale privind concediului fără plată

Alianţa Bugetarilor a decis, joi, să refuze semnarea acordurilor individuale prin care s-ar respecta articolul din Legea privind reducerea cheltuielilor, care prevede scăderea veniturilor bugetarilor cu 15,5 %, anunţând că îşi rezervă dreptul să organizeze diferite proteste şi un miting în Capitală.

27 afișări
Imaginea articolului Alianţa Bugetarilor refuză semnarea acordurilor individuale privind concediului fără plată

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat joi, la finalul discuţiilor, că sindicaliştii nu îşi vor da acordul pentru aplicarea concediului fără plată şi cer angajatorului să îşi asume întreaga răspundere pentru buna desfăşurare a activităţilor publice.

În acest sens, se va cere sindicaliştilor să semneze într-un tabel că nu sunt de acord cu măsura concediului fără plată.

Alianţa Bugetarilor va recurge la forme de protest specifice fiecărui domeniu din sectorul bugetar, cum ar fi greva de zel, lipsa programului cu publicul, şi va organiza un miting de amploare în Capitală, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

Hadăr a spus că Alianţa Bugetarilor a mai decis să nu participe la nicio comisie de dialog social dacă tema discutată va fi Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice.

"Cerem Guvernului să menţioneze economiile făcute cu blocarea posturilor vacante, disponibilizările, rectificările bugetare negative, anularea unor drepturi", a spus Hadăr.

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a solicitat, de asemenea, autorităţilor să facă publice sumele alocate pentru campania electorală şi să reducă cu 15 la sută aceste fonduri pentru fiecare scrutin.

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a spus că va cere Ministerului Sănătăţii asumarea întregii răspunderi pentru aplicarea concediului fără plată, având în vedere că in sistemul sanitar sunt 26.000 de posturi vacante.

Răzvan Bordeanu, vicepreşedinte Sed Lex, a precizat că Legea reorganizării - fiind declarată constituţională - trebuie aplicată şi va trebui "să vedem cum vom face pentru a afecta cât mai puţin bunul mers al activităţii". Bordeanu spune că unele ghişe vor fi închise, deoarece sunt locuri în ţară unde este un singur om la ghişeu, iar atunci când acesta va pleca în concediu fără plată, ghişeul va fi închis.

Sindicaliştii din Educaţie au spus că pe lângă măsura pe care o aplică deja de netrecere a notelor elevilor în catalog, este posibil să fie închise şcoli ca urmare a concediului forţat, iar dacă Guvernul va cere cadrelor didactice recuperarea orelor pierdute astfel, acestea vor cere să fie plătite dublu.

Sindicaliştii se vor adresa instituţiilor europene, spunând că niciunde în Uniunea Europeană nu s-a aplicat o astfel de măsură.

"Vom derula forme de atenţionare a instituţiilor Uniunii Europene şi vom solicita monitorizarea măsurilor anticriză luate de Guvern. S-ar putea să ne adresăm şi instituţiilor juridice internaţionale", a declarat preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Alianţa Bugetarilor s-a reunit, joi, pentru a decide acţiunile de protest din perioada următoare, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de hotărârea Cuţii Constituţionale privind constituţionalitatea legilor salarizarii şi a celei privind reorganizarea instituţiilor statului, promulgate de Traian Băsescu.

Din Alianţa Bugetarilor fac parte Federaţia "Alma Mater", Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sanitas, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţională a Statisticienilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici