Alin Simota şi trei membri ai grupării de infracţiuni cu violenţă conduse de el au fost reţinuţi

Omul de afaceri Alin Simota, consilier local PNL la Petroşani, şi alte trei persoane, membri ai grupării conduse de acesta şi suspectată de infracţiuni cu violenţă, cămătărie, înşelăciune şi şantaj, au fost reţinute, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DIICOT Alba Iulia.

4281 afișări
Imaginea articolului Alin Simota şi trei membri ai grupării de infracţiuni cu violenţă conduse de el au fost reţinuţi

Alin Simota (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

În noaptea de marţi spre miercuri, opt persoane învinuite în acest dosar au fost audiate la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, pe numele a patru dintre ele fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

De asemenea, o a cincea persoană a primit interdicţia de a părăsi ţara.

Conform reprezentanţilor DIICOT Alba Iulia, printre cei reţinuţi se află şi Alin Simota, considerat liderul grupării infracţionale.

Procurorii DIICOT vor înainta, miercuri, Curţii de Apel Alba Iulia propuneri de arestare preventivă a celor patru persoane reţinute în acest dosar.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au destructurat o grupare infracţională organizată deosebit de violentă, al cărei lider era Alin Simota.

Conform unui comunicat transmis, marţi, de DIICOT, gruparea infracţională, care acţiona în special în judeţul Hunedoara, era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, fiind suspectată de acte de violenţă, şantaj, cămătărie şi înşelaciune.

Din probele aflate la dosar rezultă că liderul grupării, Alin Simota, transmitea ordinele către inculpatul Constantin Cristian Litera, iar acesta asigura punerea lor în executare.

"La solicitarea lui Simota Alin au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii", au precizat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că un candidat la funcţia de consilier local (Paul Gherasim, candidat în 2008, când a avut loc agresiunea, ulterior ales local - n.r.) a fost agresat la solicitarea lui Alin Simota, pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care acesta le administra.

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi, şapte percheziţii la mai multe adrese din judeţul Hunedoara, una dintre percheziţii fiind la Clubul Sportiv Jiul Petroşani, în biroul lui Alin Simota, care a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa.

Şeful DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureşan, a declarat, marţi, că gruparea a exercitat presiuni, acte de violenţă şi chiar a răpit mai multe persoane cărora le spuneau că datorează sume de bani, iar dobânzile erau stabilite aleatoriu, fără ca victimele să ştie cât trebuie să restituie, ci doar cât li se cerea.

"Rolurile erau stabilite precis, toate erau în acelaşi scop, respectiv în a obţine sumele de bani împrumutate şi cu dobânzile percepute. Se exercitau violenţe, persoanele erau răpite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor în diferite locaţii. Gruparea a acţionat în perioada 2007 până la începutul anului 2011. Dobânzile şi amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul grupării. Totul era aleatoriu, părţile vătămate nu ştiau ce datorează decât ceea ce li se cerea. Sunt părţi vătămate care şi-au pierdut şi firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani", a spus Mureşan.

Alin Simota este consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, câştigând mai multe licitaţii organizate de Consiliul Judeţean, în perioada în care a fost consilier judeţean.

De asemenea, Simota este finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani, care în pauza competiţională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale, unele dintre ele intrând în insolvenţă, s-a aflat de mai multe ori în atenţia anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă şi emitere de file cec fără acoperire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici