Alpiniştii Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, RETRAŞI la limita SUPRAVIEŢUIRII în Himalaya

Cei doi alpinişti români, Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, care sunt în Himalaya, s-au retras la limita supravieţuirii în tabăra de bază, după ce au trecut prin condiţii extreme, Vlad Căpuşan a fost purtat circa 10 metri de o avalanşă, "iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală".

5726 afișări
Imaginea articolului Alpiniştii Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, RETRAŞI la limita SUPRAVIEŢUIRII în Himalaya

Alpiniştii Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, RETRAŞI la limita SUPRAVIEŢUIRII în Himalaya

Cei doi au precizat, însă, că se vor întoarce pe muntele Pumori pentru a-l urca, au anunţat în cursul zilei de miercuri prietenii care ţin legătura cu cei doi alpinişti, transmite corespondentul MEDIAFAX. Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, care anul trecut au realizat o premieră mondială şi două premiere naţionale în Himalaya, au plecat pe data de 18 mai în Himalaya, pentru a urca pe unul dintre cei mai complicaţi munţi, Pumori, înalt de 7.161m, aflat la circa opt km de Everest. Cei doi intenţionau să abordeze o linie noua, în premieră mondială.

"Final de expediţie PumoRi 7.160m pentru Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan! Băieţii s-au întors cu bine în tabăra de bază, după o tentativă nereuşită a vârfului şi o retragere la limita supravieţuirii. Felicitări echipei pentru curaj şi tenacitate! Sunt sigur că au dat tot ce au avut mai bun, însă vremea oribilă nu le-a permis de data asta realizarea unui vis şi a premierei mondiale pe faţa sud-estică a lui PumoRi, "fiica Everestului", una dintre cele mai fascinante piramide din Himalaya!", a postat, miercuri, pe contul său de Facebook, un prieten care ţine legătura cu cei doi alpinişti români.

Tot acolo este anunţat şi un mesaj al lui Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, transmis prin intermediul unui alt prieten care ţine legătura cu ei.

"Au fost patru zile de luptă aspră şi continuă cu un munte care ne-a adus la limita supravieţuirii. Vânt, avalanşe, frig şi ninsoare, toate pentru obţinerea unui trofeu: faţa sudică a muntelui PumoRi. Ieri, când ar fi trebuit să încercăm vârful, am fost surprinşi de o furtună groaznică, care ne-a distrus încă de la prima oră bivuacul cu o avalanşă şi aproape ne-a îngropat cu totul: am rămas ancoraţi într-un singur friend. A început să ningă în rafale, cu vânt puternic şi cer negru. După o noapte nedormită am încercat să ieşim din perete pe creasta sudică, căutând un loc de bivuac mai sigur. Au urmat două lungimi tari, iar apoi înaintând în rampa de iesire la 6.800 metri, Vlad a fost luat de o avalanşă, oprindu-se după 10 metri în protectiile mobile (corzi). Am reuşit să regrupăm cu echipamentul rămas. Din priviri am evaluat situaţia, iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală. Eram deja epuizaţi. Cea mai grea decizie a fost şi cea mai înţeleaptă. Au urmat peste 900 metri de rapeluri într-un infern alb, dar suntem binecuvantaţi să fim în viaţă. Anul trecut am urcat împreuna pe trei varfuri dificile, dar abia cu această experienţă ne-am sudat ca şi echipa. Am dat tot ce-am putut, dar PumoRi ne-a respins de data aceasta. Însă ne vom intoarce, pentru că cei 7.160 metri nu se vor mai înăţta, dar noi vom creşte şi vom avea a doua şansă. Mulţumim celor de acasă care au crezut în noi! Zsolt şi Vlad", se arată în mesaj.

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, dintre care treu au fost tot alături de Vlad Căpuşan, cu care a spus că face o echipă foarte bună.

În premiera mondială din 2016, Torok Zsolt a reuşit alături de Vlad Căpuşan să fie primii oameni care au urcat pe un vârf extrem de dificil din zonă. Fără niciun pic de sprijin dinspre tabara de bază şi fără nicio altă legatură cu lumea din exterior, Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte, înalt de 6.421 m, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003. Ascensiunea este considerată de către oficialităţile din Nepal, o realizare istorică. Zsolt Torok si Vlad Capuşan au urcat pe vârful "Peak 5" în condiţii meteo extrem de dificile, cu temperaturi sub -30 de grade C.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 m, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realzator al mai multor premiere... printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

După tragedia din Munţii Retezat, când copii Geta Dor Popescu şi Erik Gulacsi, campioni la alpinism, au murit suprinşi de o avalanşă, Torok Zsolt a scris, din Himalya, pe contul său de Facebook: "cu experienţa de 30 ani în domeniu, vă spun (că - n.r.) accidentele se întâmplă din cauza erorii umane. Muntele nu este nici ucigaş, nu îşi ia tributul... Oamenii fac greşeli, iar pentru a demonstra asta puteţi consulta statistica poliţiei rutiere. Cu fiecare din noi se poate întâmpla asta oricând şi ce ne-a scapat pe lângă ocrotirea Divină este faptul că am avut încredere în îndoielile noaste".

Alpiniştii erau extrem de hotărâţi, dar condiţiile meteo extreme i-au oprit pentru moment. "Nu ştim încă în acest moment dacă renunţă la asecensiunea pe Pumori în acest sezon, depinde cu ce echipament au mai rămas. Zsolt şi Vlad sunt extenuaţi şi trebuie să se refacă, ei vor stabili ce vor face în continuare", a declarat coresondentului MEDIAFAX, Marius Iliescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici