Alţi trei supraveghetori la bacalaureatul din Sighetu Marmaţiei, audiaţi de DNA Cluj

Alţi trei profesori supraveghetori ai examenului de bacalaureat din centrul de la Grupul Şcolar de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei au fost audiaţi, vineri, de procurorii DNA Cluj, în dosarul "mită la bac", au declarat surse judiciare.

96 afișări
Imaginea articolului Alţi trei supraveghetori la bacalaureatul din Sighetu Marmaţiei, audiaţi de DNA Cluj

Alţi trei supraveghetori la bacalaureatul din Sighetu Marmaţiei, audiaţi de DNA Cluj (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Au fost audiaţi alţi trei profesori supraveghetori de la Sighetu Marmaţiei", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, vineri nu a fost audiat niciun elev, majoritatea acestora urmând să fie audiaţi la Baia Mare, iar audierile în cazul fraudării examenului de bacalaureat din Sighetu Marmaţiei vor continua luni şi la Cluj-Napoca, cu alţi profesori.

Procurorii DNA Cluj i-au audiat, joi, pe preşedintele comisiei de bacalaureat din centrul de la Grupul Şcolar de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei, profesorul universitar clujean Virgil Ispas, învinuit pentru luare de mită, pe eleva de 33 de ani Ileana Botici, arestată pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, şi patru profesori supraveghetori, alţi doi dascăli fiind audiaţi în Maramureş.

Avocatul lui Ispas, Eugen Iordăchescu, a declarat că profesorul şi-a susţinut nevinovăţia în faţa procurorilor, iar după audieri a fost lăsat să plece. Ispas este învinuit în dosarul "mită la bac", pentru luare de mită.

Avocatul Ilenei Botici, Vasile Moldovan, a afirmat, la ieşirea de la audieri, că aceasta a dat o declaraţie suplimentară procurorilor. "Clienta mea a făcut declaraţii detaliate, a precizat că a adunat bani de la mai mulţi elevi şi că i-a dat pe toţi directoarei Leordean şi că nu ştie unde au ajuns ulterior aceşti bani", a precizat Moldovan.

Fratele lui Botici, Vasile Sorin Caprineţ, a declarat, joi, că nu înţelege de ce sora sa este scoasă ţap ispăşitor, fiind arestată, în timp ce ceilalţi şefi de clase care au făcut aceleaşi fapte sunt liberi. "Sora mea a fost forţată de directoare să adune bani şi nu înţeleg de ce ea este arestată, iar alţi elevi nu", a spus fratele Ilenei Botici.

Tot joi, Tribunalul Cluj a judecat cererea de eliberare sub control judiciar depusă de avocatul Ilenei Botici şi a admis o excepţie de necompetenţă ridicată de procurorii DNA Cluj, hotărând că cererea menţionată va fi judecată de Tribunalul Maramureş.

La termenul de joi de la Tribunalul Cluj, procurorii DNA Cluj au ridicat o excepţie de necompetenţă a instanţei clujene, susţinând că faptele au avut loc în Maramureş, iar Tribunalul Maramureş va fi cel care va judeca pe fond acest dosar şi, din această cauză, şi cererea de eliberare sub control judiciar trebuie judecată de instanţa maramureşeană.

Judecătorii Tribunalului Cluj au admis excepţia, astfel că Botici va apărea, la o dată care nu a fost încă stabilită, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Maramureş.

Curtea de Apel Cluj a decis, marţi, ca Ileana Botici să fie arestată pentru 29 de zile, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, iar directorul liceului din Sighet, Meda Leordean, arestat în urmă cu o săptămână în dosarul fraudării examenului de bacalaureat să rămână în arest.

Procurorii DNA Cluj au făcut percheziţii

atât la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, cât şi la locuinţele unor membri ai comisiei. Aceştia se aflau în atenţia anchetatorilor de mai mult timp, în baza unor informaţii că ar fi luat bani de la candidaţii la bacalaureat, au precizat sursele citate.

Potrivit inspectorului şcolar adjunct al ISJ Maramureş, Mariana Pop, care a fost şi preşedinte al Comisiei de Bacalaureat din judeţ, din comisia de examinare la bacalaureat de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii Sighetu Marmaţiei au facut parte conferenţiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, vicepreşedinţi au fost Călin Micu - director la Liceul Teoretic "Petru Rareş" din Târgu Lăpuş şi Ildiko Bereş - director la Liceul Maghiar "Leowey Klara" din Sighetu Marmaţiei şi, totodată, consilier judeţean din partea UDMR, iar secretar a fost Cornelia Hotea, profesor informatician.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici