Amenzi de la 100 la 1.000 lei pentru încălcarea regulilor de circulaţie a navelor în Delta Dunării

Amenzi de la 100 la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice şi juridice, sunt prevăzute pentru încălcarea regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor în Delta Dunării, într-un proiect de hotărâre de Guvern (HG), pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

299 afișări
Imaginea articolului Amenzi de la 100 la 1.000 lei pentru încălcarea regulilor de circulaţie a navelor în Delta Dunării

Amenzi de la 100 la 1.000 lei pentru încălcarea regulilor de circulaţie a navelor în Delta Dunării (Imagine: Adrian Stoicoviciu / Mediafax Foto)

La acest moment, regulile privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" (RBDD) sunt aprobate prin Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 111/2007 pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Însă, cum în acest ordin nu sunt stabilite sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor cuprinse în actul normativ, "aprobarea regulilor privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării prin hotărâre a Guvernului va permite şi stabilirea sancţiunilor pentru încălcarea lor", se mai spune în nota de fundamentare.

Astfel, în proiectul de HG pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", sunt prevăzute amenzi de la 100 la 1.000 de lei pentru nerespectarea acestor reguli.

Acostarea şi staţionarea navelor în alte locuri decât cele stabilite de Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" se sancţionează cu amendă de la 130 la 400 de lei pentru persoane fizice şi de la 500 la 1.000 de lei pentru persoane juridice.

Depăşirea limitelor de viteză stabilite se pedepseşte cu amendă de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 200 la 1.000 de lei pentru persoane juridice, iar pentru nelimitarea vitezei la nivelul formării valului la întâlnirea a două sau mai multe ambarcaţiuni sunt prevăzute amenzi de la de la 250 la 700 de lei pentru persoane fizice şi de la 320 la 1.000 de lei pentru persoane juridice.

Viteza maximă admisă a navelor şi ambarcaţiunilor care navighează pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD este de 15 km/h, cu excepţia celor prevăzute în Anexa 1 a proiectului de HG, unde este admisă circulaţia ambarcaţiunilor cu 30km/h, potrivit articolului 7 din proiectul de HG.

Refuzul conducătorului navei/ambarcaţiunii de a se supune controlului organelor abilitate se pedepseşte cu amendă de la 250 la 700 de lei pentru persoane fizice sau de la 320 la 1.000 de lei pentru persoane juridice.

Şi pentru târârea ancorelor, lanţurilor şi parâmelor sunt prevăzute sancţiuni contravenţionale în cuantum de 70 - 200 de lei pentru persoane fizice şi de 100 - 250 de lei pentru persoane juridice.

Navele şi ambarcaţiunile care navighează în perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" au obligaţia de a fi dotate cu dispozitive electronice pentru monitorizarea vitezei de deplasare şi a poziţiei acestora şi cu veste de salvare pentru toate persoanele aflate la bord, potrivit articolului 7 din proiectul de HG.

Se interzice navigaţia pe timpul nopţii a navelor şi ambarcaţiunilor care nu sunt semnalizate conform prevederilor legale în vigoare, precum şi accesul navelor/ambarcaţiunilor cu motor cu o viteza mai mare de 5 km/h în zonele prevăzute în Anexa nr. 3 din proiectul de HG, potrivit aceluiaşi articol.

Încălcarea prevederilor articolului 7 se pedepseşte cu amendă de la 100 la 200 de lei pentru persoane fizice şi de la 350 la 1.000 de lei pentru persoane juridice, se mai arată în proiectul de act normativ.

Agentul economic este obligat să furnizeze împuterniciţilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" numele conducătorului care a încălcat regulile, în caz contrar contravenţia va fi aplicată proprietarului navei sau ambarcaţiunii.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către reprezentanţii împuterniciţi de Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", mai prevede proiectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici