Amnesty denunţă condiţiile de viaţă ale palestinienilor la 40 de ani de la Războiul de Şase Zile

Populaţia palestiniană este cuprinsă de o stare de disperare şi se confruntă cu o sărăcie acută în timp ce Israelul nu a reuşit să asigure securitatea poporului evreu, la 40 de ani de la Războiul de Şase Zile, a anunţat, luni, organizaţia Amnesty International, citată de AFP.

2 afișări

"De 40 de ani, comunitatea internaţională a eşuat să răspundă într-un mod adecvat problemei israeliano-palestiniene: nu poate, nu trebuie să aştepte alţi 40 de ani pentru a face aşa ceva", a declarat Malcolm Smart, directorul programului Orientul Mijlociu din cadrul organizaţiei Amnesty International, cu o zi înainte de aniversarea Războiului de Şase Zile din 1967.

"Restricţiile dure impuse de israelieni au distrus practic economia palestiniană şi au agravat condiţiile tot mai fragile în care palestinienii trăiesc şi muncesc, rezultând într-un nivel de disperare, sărăcie şi insecuritate alimentară fără precedent în teritoriile palestiniene ocupate", a adăugat el.

Într-un rapor publicat cu ocazia aniversării conflictului din iunie 1967, organizaţia internaţională de apărare a drepturilor omului cu sediul la Londra "face apel la autorităţile israeliene să pună capăt exproprierilor de pământ, blocadei şi altorîncălcări ale legislaţiei internaţionale care au avut loc sub ocupaţia" teritoriilor palestiniene.

Aceste acţiuni "au avut drept consecinţe încălcarea masivă a drepturilor omului şi nu au reuşit să restabilească securitatea populaţiei palestiniene şi celei israeliene", a precizat organziaţia.

"Preocupările legitime ale Israelului în materie de securitate şi obligaţia Guvenrului de a respecta populaţia din interiorul graniţelor (...) nu justifică încălcarea flagrantă a legislaţiei internaţionale, precumconstruirea unui zid de demarcaţieîn Cisiordania pe teritoriile palestiniene", apreciază Amnesty International.

Organizaţia face apel la desfiinţarea barierei de separaţie ridicată în Cisiordania. Prezentată de Israel drept un "zid antiterorist", contrucţia urmează să se întindă pe o lungime de 650 de kilometri.

"În cazul în care intenţia era doar de a împiedica pur şi simplu teroriştii sinucigaşi să intre în Israel, bariera trebuia să se situeze pe linia verde, frontiera dintre Israel şi Cisiordania. Realitatea este că o mare parte este construită pe teritoriile palestiniene,într-o atitudine de sfidare la adresaCurţii Internaţionale de Justiţie (CIJ)", a declarat Malcolm Smart.

Într-un aviz emis la 9 iulie 2004, CIJ a calificat drept ilegală construcţia acestei bariere şi a cerut desfiinţarea sa.

Amnesty face apel la instuirea de urgenţă a unui mecanism internaţional de monitorizare a drepturilor omului pentru a verifica cele două părţi implicate în conflict, respectarea obligaţiilor lor în baza legislaţiei internaţionale.

Acest mecanism trebuie consolidat printr-un angajament privind anchetarea şi urmărirea în justiţie a "celor care comit crime de război şi alte crime potrivit legislaţiei internaţionale", precizează Amnesty în raportul intitulat "O ocupaţie de durată: Palestinienii din Cisiordaniasub stare de asediu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici