Anchetă la Maternitatea Piteşti, după moartea unui bebeluş. Părinţii acuză medicii că i-au provocat leziuni craniene la naştere

Poliţia Argeş a început o anchetă la Maternitatea Piteşti, după ce un bebeluş născut prin cezariană a murit la zece zile de la naştere, iar în acest caz a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, părinţii acuzându-i pe medici că i-ar fi provocat copilului leziuni craniene.

599 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Maternitatea Piteşti, după moartea unui bebeluş. Părinţii acuză medicii că i-au provocat leziuni craniene la naştere

Anchetă la Maternitatea Piteşti, după moartea unui bebeluş. Părinţii acuză medicii că i-au provocat leziuni craniene la naştere (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Copilul a avut, la naştere, 3,5 kilograme, mama acestuia fiind o tânără de 18 ani din localitatea argeşeană Smeura.

Părinţii bebeluşului acuză cadrele medicale că în momentul naşterii i-au provocat copilului leziuni la cap, astfel că timp de zece zile acesta a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, în secţia de terapie intensivă.

Conform reprezentanţilor Poliţiei Argeş, în dosarul penal deschis în acest caz ca urmare a reclamaţiei părinţilor copilului va fi audiat tot personalul medical care a asistat la naşterea prin cezariană.

"S-a început ancheta în acest caz sub acuzaţia de omor din culpă. Urmează să fie audiat tot personalul medical care a avut legătură cu acest caz, iar deocamdată ancheta este în curs", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş, comisar-şef Dănuţ Dinu.

Medicii legişti au constatat, în urma necropisei, că bebeluşul are leziuni la cap, iar activitatea cerebrală ar fi încetat la naştere.

Serviciul Medico-Legal Argeş a stabilit că decesul bebeluşului de la Maternitatea Piteşti a fost violent, fiind cauzat de traumatisme cranio-cerebrale provocate probabil prin lovire cu sau de un corp dur, însă medicii legişti nu exclud nici varianta în care capul copilului să fi fost strivit.

"Este un băieţel care a avut 3,5 kg la naştere, a avut parte de o moarte violentă cauzată de un traumatism cranio-cerebral, aceasta este cauza decesului. Leziunile traumatice s-ar fi putut produce prin lovire cu sau de un corp dur, dar noi nu putem exclude nicio comprimare a craniului. Este posibil să fi fost un travaliu, o naştere pe cale naturală, dar e posibil să se fi întâmplat şi altceva, urmează să fie stabilit. O problemă pentru mine este şi vârsta mamei de doar 18 ani şi greutatea copilului, destul de mare, 3,5 kilograme la naştere", a declarat şeful Serviciului Medico-Legal (SML) Argeş, dr. Dan Manu.

El a mai spus că "substanţa cerebrală din creier era aproape distrusă".

"Era sub formă de magmă, practic copilul a stat pe aparate, dar e posibil să fi fost decerebrat încă de la naştere", a precizat dr. Dan Manu.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti a început o anchetă internă în urma decesului bebeluşului.

"Am început o anchetă administrativă la maternitate pentru aflarea adevărului, nu pot să vă dau mai multe amănunte în acest moment. Medicul (care a participat la naştere - n.r.) a fost audiat, el executa doar gărzi la spitalul nostru, nu este angajat. Am înţeles că are cabinet pe la Costeşti şi îşi desfăşoară activitate în altă parte", a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, dr. Dragoş Şerb.

Surse din rândul anchetatorilor spun că în acest caz sunt cercetaţi doi medici, între care cel care a participat la naştere şi care nu este angajat al maternităţii, precum şi trei asistente medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici