Anchetă la Penitenciarul Târgu Jiu, după apariţia unor poze cu deţinuţi ce întreţin relaţii sexuale

Avocatul Poporului şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor fac verificări la Penitenciarul Târgu Jiu, după apariţia în presă a unor fotografii cu deţinuţi care întreţin relaţii sexuale, dorm mai mulţi într-un pat şi mănâncă aşezaţi pe jos, în condiţii insalubre.

1013 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Penitenciarul Târgu Jiu, după apariţia unor poze cu deţinuţi ce întreţin relaţii sexuale

Anchetă la Penitenciarul Târgu Jiu, după apariţia unor poze cu deţinuţi ce întreţin relaţii sexuale (Imagine: Shutterstock)

În legătură cu acest caz, Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă "cu privire la condiţiile de detenţie şi anumite fapte ce s-ar fi petrecut în Penitenciarul Târgu Jiu".

"Potrivit informaţiilor apărute în presă, în condiţiile în care în Penitenciarul Târgu Jiu există o supraaglomerare vădită (numărul de deţinuţi dintr-o singură cameră fiind de aproximativ 30, motiv pentru care aceştia dorm câte trei în două paturi), în penitenciar ar avea loc 'orgii sexuale' între deţinuţi. Conform aceloraşi informaţii, din cauza aglomeraţiei existente, deţinuţii servesc masa direct pe jos şi îşi depozitează mâncarea în condiţii insalubre. În plus, în respectivele articole este ridicată problema deţinerii de către persoanele condamnate a telefoanelor mobile şi accesul la internet, contrar regulamentelor interne", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Avocatul Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, există indicii despre o posibilă încălcare a Constituţiei privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, respectiv dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Referitor la acelaşi caz, Administraţia Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a precizat, într-un răspuns formulat la solicitarea MEDIAFAX, că a demarat, la rândul său, o anchetă internă şi că, din primele informaţii, fotografiile în care apar deţinuţii sunt într-adevăr de la Penitenciarul Târgu Jiu.

"Facem precizarea că, în perioada executării pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, este interzisă orice formă de discriminare pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infecţie HIV/SIDA, în acord cu prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi cu Recomandările Consiliului Europei cu privire la tratamentul deţinuţilor", mai arată ANP.

Oficialii ANP au mai precizat că există cazuri în care unii deţinuţi nu-şi declină orientarea sexuală şi întreţin în mod sporadic relaţii cu alte persoane custodiate. De-a lungul timpului, susţine ANP, au fost înregistrate cazuri în care sunt comise abuzuri sexuale, situaţie în care, pe baza informaţiilor sau a plângerilor formulate, penitenciarul sesizează organele judiciare şi dispune demararea unor anchete interne.

"Precizăm că fotografiile difuzate nu reprezintă regula sau imaginea populaţiei carcerale custodiate şi subliniem că opţiunile/alegerile individuale nu trebuie generalizate", s-a mai menţionat în răspunsul ANP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici