Anchetă la Prefectura Sibiu după uciderea ursului, în timp ce sibienii ies în stradă să protesteze

Reprezentanţii instituţiilor care au fost implicate în operaţiunea de prindere a ursului din Sibiu au fost invitaţi joi, la sediul Prefecturii Sibiu, unde se anchetează motivele pentru care nu s-a reuşit salvarea animalului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1031 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Prefectura Sibiu după uciderea ursului, în timp ce sibienii ies în stradă să protesteze

Anchetă la Prefectura Sibiu după uciderea ursului, în timp ce sibienii ies în stradă să protesteze

"Acest demers are rolul de a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte, cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate. În plus, prefectul are în prezent întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de acţiune în astfel de situaţii. În urma analizei, se va crea cadrul pentru stabilirea unei proceduri de lucru care să fie aplicată în judeţul Sibiu în astfel de situaţii. Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional", a spus pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Odeta Veştemean, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu

Prefectul Sibiului, Cristian Roman, reclamă tot lipsa protocoalelor, spune că nu el a luat decizia în privinţa împuşcării animalului, dar insistă că este important că nu a fost rănit niciun om.

"Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri (n.red. miercuri) în oraş nu a reuşit să îi salveze viaţa. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii”, a precizat prefectul Sibiului, Cristian Roman.

Asociaţia "România fără ei" din Bucureşti a anunţat că va organiza vineri un protest, în Piaţa Mare din Sibiu, în semn de protest faţă de ursul împuşcat

"În numele ursuleţului maro ucis, cerem autorităţilor să îşi dea demisia sau să se autodenunţe. Ei aleg. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crimă comisă împotriva unui animal nevinovat. În 5 ani în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime şi nu s-a făcut nimic. Ursuleţul este vinovat în ochii voştri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conştiinţa civică haideţi să cerem DEMISIA în masă a autorităţilor din Sibiu pentru modul în care a 3-a oară au gestionat situaţia. Cerem dreptate în numele vietăţilor ucise", este mesajul postat de Asociaţia "România fără ei", pe pagina de Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici