Anchete la sanatoriul de la Agigea, unde pacienţii ar fi bătuţi şi obligaţi să muncească

Autorităţile judeţene din Constanţa au declanşat anchete la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Agigea, după ce rude ale pacienţilor şi o asistentă medicală au depus plângeri în care arată că bolnavii ar fi bătuţi şi puşi de director să muncească pe o proprietate a sa.

251 afișări
Imaginea articolului Anchete la sanatoriul de la Agigea, unde pacienţii ar fi bătuţi şi obligaţi să muncească

Anchete la sanatoriul de la Agigea, unde pacienţii ar fi bătuţi şi obligaţi să muncească (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, Constantin Dina, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în ultima perioadă au fost depuse o serie de plângeri de către rude ale pacienţilor, dar şi de către o asistentă medicală a sanatoriului, în care se menţiona că asistenta-şefă i-ar agresa pe bolnavi.

"Plângerea nu s-a confirmat. Am făcut controlul a doua zi după ce asistenta a depus plângerea. Pacienta, care suferă de o boală psihică, a fost examinată medico-legal în prezenta unui medic, fără să fie găsite urme ale vreunei agresiuni, în condiţiile în care în plângere se menţiona că aceasta ar fi fost bătută de mai multe ori în zilele dinaintea controlului", a declarat directorul DSP Constanţa.

El a mai precizat că în ultima perioadă au fost făcute mai multe astfel de controale, în urma unor sesizări făcute de rude ale pacienţilor internaţi în Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Agigea, dar niciodată nu au fost descoperite abateri grave.

"O singură dată am amendat unitatea respectivă după ce, în urma unui control, s-a stabilit că cei de la bucătărie nu păstrau probe de alimente 48 de ore, aşa cum prevede legea. În rest nu am găsit nimic. După controalele făcute în urma unor plângeri aveam mereu impresia că totul este prea frumos, parcă aranjat, ca şi cum ne-ar fi aşteptat. Aşa că am luat decizia să facem şi o serie de controale inopinate, să vedem atunci ce vom găsi", a mai spus directorul DSP Constanţa.

De asemenea, Constatin Dina a afirmat că au existat şi o serie de plângeri conform cărora directorul sanatoriului ar folosi pacienţii în interesul său personal, punându-i la muncă fizică.

"Deşi nu a fost surprins într-o astfel de situaţie, cu pacienţi care să presteze muncă fizică în interesul său, directorul Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Agigea a recunoscut că îi pune pe unii pacienţi să muncească, mai exact să stivuiască baloţi, pentru o fundaţie umanitară. El spune însă că munca aceasta face parte din tratamentul pacienţilor, este ergoterapie, fără însă să precizeze cine le-a prescris-o pacienţilor", a mai afirmat şeful DSPJ Constanţa, care a mai precizat că verificările la sanatoriul de la Agigea vor fi extinse şi în acest caz.

La rândul său, prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat că a dispus instituţiilor din subordine cu atribuţii în acest domeniu să facă mai multe controale la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Agigea, deoarece "lucrurile par a fi mult mai grave decât la prima vedere".

"Am auzit că unii pacienţi ar fi bătuţi şi că directorul i-ar pune să muncească în folosul lui. El zice că i-ar trata, că i-ar scote la aer. O să verificăm toate aceste afirmaţii, o să declanşăm un control de amploare la care să participe toate instituţiile cu atribuţii în domeniu", a precizat prefectul Claudiu Palaz.

La rândul lor, şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au declanşat o anchetă la instituţia respectivă.

"La IPJ Constanţa nu a fost depusă nicio plângere cu referire la sanatoriul de la Agigea. Ne-am autosesizat însă după apariţiile din presă în legătură cu acest caz şi am declanşat un control la unitatea respectivă. O vom căuta pe pacienta despre care se spune că ar fi fost agresată", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Bogdan Păduraru.

Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Agigea a fost înfiinţată în 2007 de Consiliul Judeţean Constanţa, fiind destinată persoanelor cu afecţiuni psihice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici