Andrei Marga: Criteriile de clasificare a universităţilor, amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Marga, consideră că în clasificarea universităţilor realizată de Ministerul Educaţiei s-au folosit criterii care nu sunt europene, ci un amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată, "după ochi".

468 afișări
Imaginea articolului Andrei Marga: Criteriile de clasificare a universităţilor, amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată

Andrei Marga: Criteriile de clasificare a universităţilor, amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

"Criteriile folosite de clasificare nu au fost lămurite vreodată, în prealabil, şi, evident, nu sunt cele europene, dacă se citesc documentele. Ele sunt mai curând un amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată, «după ochi». Invocarea European University Association (EUA) nu este adecvată, căci această asociaţie, ca orice asociaţie, nu face clasamente. EUA dă sfaturi, evaluează şi informează asupra metodologiilor, dar nu face clasamente (ierarhizări). Clasamente (ierarhizări) fac instituţii specializate, cum este, de pildă, ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education), care, evident, nu au participat la această clasificare. Incultura instituţională îşi vădeşte din nou efectele în administraţia ţării", susţine, într-un comunicat de presă transmis miercuri, rectorul UBB.

Andrei Marga subliniază că UBB, care s-a situat pe locul al doilea în această clasificare, în prima grupă valorică a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, "este oarecum mulţumită".

"Ne consolăm cu faptul că de la Shanghai (China) se vede mai bine cum stau lucrurile în România decât de pe Dâmboviţa. Instituţia chineză a dat recent această universitate drept prima din România ce candidează la intrarea în «clubul primelor 500 de universităţi din lume». Faptul este elocvent, chiar dacă intrarea efectivă depinde de acum mai mult de politicile ţării - autonomie universitară deplină, buget de minimum 300 de milioane de euro, cel mult 14 studenţi la un post didactic", afirmă Marga.

Rectorul UBB menţionează că se îndoieşte că toate universităţile intrate între primele douăsprezece universităţi din România sunt de acest nivel.

"Continuu să cred, cu destule argumente, fireşte, că unele universităţi din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, dintre cele care nu au fost incluse în prima grupă valorică, sunt nedreptăţite şi că în acest lot, primele douăsprezece, s-a pătruns şi pe alte criterii decât valoarea efectivă. Iar în grupa a doua valorică şi a treia nedreptăţile sunt şi mai mari", conchide Andrei Marga.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat, marţi, situaţia privind clasificarea universităţilor, 12 instituţii de învăţământ superior din România, printre care patru din Bucureşti, fiind în categoria cercetare avansată şi educaţie.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

"Am primit rezultatul primei clasificări a universităţilor realizat cu partenerul nostru Asociaţia Universităţilor Europene, pe care am trimis-o spre publicare în Monitorul Oficial. Vom posta pe site-ul ministerului şi rezultatul ierarhizarii programelor. În categoria universităţilor de cercetare avansată şi educaţie sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea «Babes-Bolyai» din Cluj-Napoca, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Ştiinte Agricole din Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, Universitatea «Petre Popa» din Iaşi, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea «Gheorghe Asachi», Universitatea Tehnică din Cluj şi Universitatea Politehnică din Timişoara", a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, aproximativ 80% din locurile la doctorat vor reveni universităţilor din categoria cercetare avansată şi educaţie.

În categoria universităţilor de educaţie şi cercetare ştiintifică intră Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti, Universitatea de Ştiinte Agricole din Iaşi, Universitatea de Ştiinte Agronomice din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş. Tot aici sunt incluse toate universităţile de creaţie artistică, militare şi de siguranţă naţională, a mai spus Funeriu.

Restul universităţilor sunt în categoria universităţi centrate pe educaţie.

Pentru clasificare au fost evaluate peste 90 de unităţi de stat şi particulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici