Andronescu a stabilit cu sindicatele forma finală a codului, pe care o va prezenta în Guvern

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a stabilit, miercuri, cu sindicatele forma finală a Codului educaţiei, care va fi prezentată în şedinţa de Guvern, proiectul de act normativ cuprinzând şi unele propuneri din legile Comisiei Miclea.

25 afișări
Imaginea articolului Andronescu a stabilit cu sindicatele forma finală a codului, pe care o va prezenta în Guvern

Andronescu a stabilit cu sindicatele forma finală a codului, pe care o va prezenta în Guvern (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicatele din învăţământ au spus că s-a stabilit ca învăţământul obligatoriu să fie de 11 clase, incluzând şi clasa pregătitoare, renunţându-se astfel la învăţământul obligatoriu de 12 clase, plus clasa pregătitoare, variantă propusă iniţial de ministrul Ecaterina Andronescu.

De asemenea, potrivit formei finale a proiectului, directorii de şcoli nu pot fi membri de partid. Codul educaţiei prevede şi introducerea unui voucher educaţional de 500 de euro pentru fiecare nou-născut, variantă preluată din propunerile Comisiei prezidenţiale.

În proiect a mai fost prevăzută obligativitatea testărilor în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a. Concret, la sfârşitul claselor a IV-a şi a VIII-a vor fi testări naţionale, iar la finalul claselor a II-a şi a VI-a, testări locale.

Codul educaţiei mai prevede şi înfiinţarea unei biblioteci virtuale, la care elevii să poată avea acces din orice şcoală.

Totodată, în proiect a fost introdus un capitol de cercetare ştiinţifică naţională, precum şi înfiinţarea unui post de radio şi a unui post de televiziune naţionale privind educaţia.

Ministrul Ecaterina Andronescu a spus că are pregătită o ordonanţă privind bacalaureatul din anul şcolar 2009-2010 în cazul în care Codul educaţiei nu va fi adoptată în timp util, respectiv până în 15 septembrie.

"Codul educaţiei stabileşte propunerile noastre privind examenul de bacalaureat, dar trebuie să vedem că va deveni lege şi să vedem dacă mai este nevoie de un alt act normativ", a spus Andronescu.

Ecaterina Andronescu a mai spus că până pe 15 septembrie va emite şi ordinul de ministru privind admiterea la liceu, astfel încât aceasta să se susţină în anul şcolar 2009-2010 potrivit codului educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va înainta, miercuri, la Guvern, un proiect de ordonanţă, astfel încât examenul de bacalaureat să se dea în anul şcolar 2009-2010 aşa cum prevede Codul educaţiei, respectiv două probe orale în cursul anului şi trei probe scrise la sfârşitul clasei a XII-a.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici