Andronescu: Noul proiect al Legii educaţiei încalcă şi mai mult autonomia universitară

Noul proiect al Legii educaţiei încalcă şi mai mult autonomia universitară decât primul proiect declarat neconstituţional şi reia alte articole în cazul cărora s-a stabilit că nu sunt conforme cu Constituţia, susţine fostul ministru Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

46 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Noul proiect al Legii educaţiei încalcă şi mai mult autonomia universitară

Andronescu: Noul proiect al Legii educaţiei încalcă şi mai mult autonomia universitară (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

Fostul ministru Ecaterina Andronescu, senator PSD, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Legii educaţiei a fost corectă atâta vreme cât acest act normativ de maximă importanţă nu a fost aprobat de Parlament.

Andronescu a arătat însă că decizia judecătorilor constituţionali priveşte şi alte articole, respectiv cel prin care este încălcată autonomia universitară, descentralizarea sistemului de învăţământ preuniversitar, cel legat de incompatibilitatea funcţiei de director cu calitatea de membru de partid.

"Noul proiect de lege încalcă şi mai mult autonomia universitară, iar problema directorilor membrii de partid este reluată. Dacă va rămâne în această formă, s-ar putea să fie din nou declarată neconstituţională", a susţinut fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Adronescu.

În 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie anul trecut.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici