Andronescu: Nu am avut licitaţii pentru manuale noi fiindcă nu avem programe adecvate

Tipărirea manualelor noi implică, mai întâi, modificarea curriculumului şi apoi a programelor pentru fiecare disciplină, în 2012 nefiind nicio licitaţie pentru carte şcolară nouă, ci doar reeditări, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

230 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Nu am avut licitaţii pentru manuale noi fiindcă nu avem programe adecvate

Andronescu: Nu am avut licitaţii pentru manuale noi fiindcă nu avem programe adecvate (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Andronescu a spus, în cadrul unei dezbateri privind manualele şi programele şcolare, că realizarea şi tipărirea de manuale noi nu pot fi începute fără un curriculum definitivat.

"Dacă începem de la manuale, atunci tipărim nişte manuale fără să avem curriculumul adecvat. Ordinea firească este întâi să elaborăm curriculumul, apoi programele pentru fiecare disciplină şi abia următoarea etapă este cea de elaborare a manualelor şcolare. Anul acesta, nu au fost licitaţii de noi manuale, au fost doar reeditări. Am avut deja o discuţie în legătură cu continuare elaborării curriculumului de la clasa a treia până la ultima de liceu. Participă la aceste dezbateri Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, care trebuie să vină cu modernizările necesare, în pas cu toată lumea, apoi participă universităţile, care au în structură facultăţi de ştiinţă ale educaţiei sau departamente de pregătire pedagogică. De aici încolo, este treaba acestui institut să coordoneze şi să mergem mai departe cu elaborarea noului curriculum şi a programelor şcolare", a declarat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a mai spus că "anul acesta vom avea primul plan al manualelor", pentru clasele care au deja curriculum, respectiv clasa I şi a II-a.

Ministrul a precizat că planul manualelor va fi realizat dacă nu se va considera necesar să se mai facă o evaluare a curriculumului. "Nu poţi să redactezi manuale noi atâta timp cât nu ai curriculum definitivat", a subliniat ministrul Educaţiei.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, curriculumul de la clasa pregătitoare este unul "prea condensat" pentru acest nivel, însă o decizie în această privinţă va fi luată de specialişti, care vor hotărî care este ultima formă şi care vor aproba programele disciplinelor din clasele primare.

"Eu, uitându-mă puţin pe ce am văzut la clasa pregătitoare, am impresia (despre curriculum - n.r.) că este deja prea condensat în conţinut pentru această clasă pregătitoare. Decizia o vor lua specialiştii care vor lucra şi, când vor zice că aceea este ultima formă, vom da drumul la programele disciplinelor din primele clase ale ciclului primar şi apoi la scrierea şi evaluarea manualelor pentru aceste clase", a mai spus Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că, din 2011 şi până în prezent, mai multe clase ar fi putut deja să aibă curriculumul aprobat.

"Dacă m-aş uita înapoi cu mânie, aş putea să spun că am fi putut avea, din 2011 până acum, curriculumul aprobat pentru mai multe clase", a afirmat Andronescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici