Andronescu: Nu pot accepta o reducere de personal în învăţământ

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, după o întâlnire a conducerii PSD cu miniştrii social-democraţi, că nu va accepta propunerea Ministerului Finanţelor privind reducerea personalului sau a salariilor din învăţământ.

24 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Nu pot accepta o reducere de personal în învăţământ

Andronescu: Nu pot accepta o reducere de personal în învăţământ (Imagine: Mediafax Foto)

Andronescu a afirmat că propunerile Ministerului Finanţelor privind reducerea cheltuielilor Ministerului Educaţiei prin reducerea personalului sau a salariilor sunt inacceptabile, întrucât ar aduce întregul sistem de învăţământ în stare de nefuncţionare.

"Realmente nu se poate pune problema (reducerilor – n.r.), pentru că aici nu este vorba de un sistem din care pleacă cineva şi nu se mai fac angajări decât 15%, aici cine pleacă lasă sala goală. Deci este realmente imposibil să acceptăm ca 20.000 de posturi să plece din sistemul de învăţământ. Nu este posibil aşa ceva, nu ar mai fi posibilă funcţionarea învăţământului", a spus ministrul.

Andronescu a apreciat că niciuna dintre propunerile Ministerului Finanţelor în ceea ce priveşte modalităţile de reducere a cheltuielilor MEC nu este acceptabilă. Ea a adăugat că deşi situaţia economică este una dificilă, asta nu poate justifica sacrificarea sistemului de învăţământ.

Întrebată dacă diferendul între MFP şi MEC poate pune în discuţie funcţionarea coaliţiei guvernamentale PDL-PSD, ministrul a apreciat că nu se poate pune problema funcţionării coaliţiei.

"Eu cred că este o problemă pe care trebuie să o judecăm împreună cu ministrul Finanţelor şi cu responsabilii de la Ministerul Finanţelor şi să găsim o soluţie de ieşire din acest impas. Eu cred că nu putem accepta o reducere de personal în învăţământ, pentru că este ca şi când am accepta să rămână clasele fără profesori", a mai afirmat Andronescu.

Profesorii au anunţat, luni, că vor redeschide conflictul de muncă şi ameninţă cu greva, nemulţumiţi de rectificarea bugetară propusă de Guvern potrivit căreia se poate reduce numărul de personal din învăţământ cu 20.000 de angajaţi sau se pot îngheţa salariile.

Citeşte şi:

Guvernul vrea reducerea personalului din învăţământ sau îngheţarea salariilor

Profesorii vor redeschide conflictul de muncă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici